Πιο πίσω το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή του τσεκ – στο 90% η προκαταβολή

Share Button

agrotikes_epidotiseisΓια τις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου πάει, τελικά η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (“τσεκ”) για το 2015, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Υπενθυμίζουμε ότι στη συνέντευξη τύπου, που είχε παραχωρήσει στους δημοσιογράφους είχε τοποθετήσει την ημερομηνία πληρωμής στο τελευταίο δεκαήμρο του Νοεμβρίου και την προκαταβολή στο 70%. Αλλά εάν η πληρωμή πάει το Δεκέμβριο, τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεώνεται από την Κομισιόν να πληρώσει το 90% των επιδοτήσεων.

«Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012 – 2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου.

Προσωρινά δικαιώματα μετά τις 10 Νοεμβρίου

Στην καταβολή του 90% της επιδότησης στις αρχές Δεκεμβρίου και στην εξόφληση του υπόλοιπου 10% τον Φεβρουάριο προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης, μετά τις 10 Νοεμβρίου και αφού έχει δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα για να ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων και στη συνέχεια η έκδοση των οριστικών.

Έτσι, αντί της πληρωμής στα τέλη Νοεμβρίου προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, προκρίνεται η καταβολή στις αρχές Δεκεμβρίου του 90% της εκκαθάρισης και η εξόφληση τον Φεβρουάριο, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από τον κανονισμό. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις εκκρεμότητες πληρωμών από το 2012 για την εξισωτική αποζημίωση και τη βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποπληρωθούν εντός Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη αυτό είναι το βασικό «σχέδιο επί χάρτου» πάνω στο οποίο προετοιμάζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της φετινής βασικής επιδότησης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

 

www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *