Πληρωμές 150 εκατ. αρκούν να γυρίσει το κλίμα στην επαρχία;

Share Button

agrotesΠληρωµές κοινοτικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ περίπου, ζητάει (φεύγοντας) να γίνουν στο διάστηµα που µεσολαβεί µέχρι τις εκλογές ο Αποστόλου, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, στις 22 Αυγούστου. «∆ύσκολο», είναι η απάντηση των υπηρεσιακών, ενώ µένει να φανεί και η γνώµη που θα έχει επ’ αυτού και ο νέος υπηρεσιακός υπουργός.

Καλά πληροφορηµένες πηγές της Agrenda αναφέρουν ότι στα σχέδια των επιτελών της πλατείας Βάθη είναι να τρέξουν µε κάθε τρόπο οι διαδικασίες, ώστε να τακτοποιηθεί οικονοµικά το µεγαλύτερο µέρος των εκκρεµοτήτων της τελευταίας διετίας.

Σε πρώτη προτεραιότητα µπαίνουν, όπως έχει γράψει ήδη η Agrenda, δικαιούχοι των προγραµµάτων βιολογικής γεωργίας, καθώς εκτιµάται ότι το συγκεκριµένο πεδίο συνιστά target group, δηλαδή κοινό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την προσέλκυση ψήφων από το κυβερνών κόµµα και θα εποµένως οι αρµόδιοι θα πρέπει να κινήσουν γη και ουρανό προκειµένου να καταστεί δυνατή η πίστωση των λογαριασµών τους. Άλλωστε είναι γεγονός ότι οι βιοκαλλιεργητές, όπως και οι δικαιούχοι προγραµµάτων βιολογικής κτηνοτροφίας, είναι οι πλέον αδικηµένοι από το χρονοδιάγραµµα πληρωµών των κοινοτικών ενισχύσεων, καθώς παραµένουν απλήρωτοι από το 2012.

Πρώτα τα βιολογικά, µετά η ενιαία ενίσχυση

Εκτός από τα βιολογικά, σε πρώτη προτεραιότητα τίθενται γι’ αυτό το διάστηµα και οι εκκρεµότητες που αφορούν ενιαία ενίσχυση του 2013 και 2014, τα υπόλοιπα εξισωτικών αποζηµιώσεων επίσης της προηγούµενης διετίας, ποσά από προγράµµατα διατήρησης αυτόχθονων φυλών, κάποια ποσά από τα υπόλοιπα αγροπεριβαλλοντικά και διαρθρωτικά προγράµµατα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και οι Νέοι Αγρότες.

Σε γενικές γραµµές αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε πλήρη εφαρµογή το πρόγραµµα για πληρωµές 48 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 136 εκατ. ευρώ τον Σεπτέµβριο για το οποίο έχει γράψει εδώ και δύο εβδοµάδες η Agrenda και προς το παρόν έχει µείνει στα… ψίχουλα. Με βάση αυτόν τον προγραµµατισµό µέχρι τέλος Αυγούστου οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιµες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για πληρωµές 15 εκατ. ευρώ σε εξισωτικές αποζηµιώσεις. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ περίπου για Σχέδια Βελτίωσης και άλλα αναπτυξιακά προγράµµατα της τελευταίας προγραµµατικής περιόδου.

Πρόγραµµα πληρωµών Σεπτεµβρίου

Με βάση τα… σχέδια επί χάρτου, για το Σεπτέµβριο το πρόγραµµα πληρωµών προβλέπει 25 εκατ. ευρώ για εξισωτικές αποζηµιώσεις, 25 εκατ. ευρώ για άµεσες ενισχύσεις, 35 εκατ. ευρώ για βιοκαλλιεργητές, 5 εκατ. ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία και 8 εκατ. ευρώ για τα νιτρικά. Τα υπόλοιπα πληρωµών του Σεπτεµβρίου θα αφορούν σε ειδικότερα διαρθρωτικά προγράµµατα, όπως Σχέδια Βελτίωσης, Εµπορία και Μεταποίηση και Αλιεία.

Πιστώσεις 5,8 εκατ. ευρώ για 313.000 δικαιούχους

Την παραµονή ∆εκαπανταύγουστου όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Οργανισµού Πληρωµών Κοινοτικών Επιδοτήσεων- ΟΠΕΚΕΠΕ, πιστώθηκαν στους λογαριασµούς 313.000 δικαιούχων ποσά ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν σε δράσεις του προγράµµατος µείωσης νιτρικών της πρόωρης συνταξιοδότησης, εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης του 2010 και το ποιοτικό πριµ του 2010 στα βοοειδή.

Συγκεκριµένα, οι πληρωµές που έγιναν στις 14 Αυγούστου είναι οι εξής:

Πληρώθηκαν 73 δικαιούχοι για το µέτρο 214.2.1 «ΜΕΙΩΣΗ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ 2012» µε ποσό ύψους 13.077,34 ευρώ σε Βοιωτία, Ηµαθία και Σέρρες.
Με την ολοκλήρωση των προβλεπόµενων από το Εθνικό πλαίσιο ελέγχων, στάλθηκαν προς στην αρµόδια τράπεζα Πειραιώς, οι καρτέλες πληρωµής 31.011 δικαιούχων Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών µε το συνολικό ποσό των 5.703.108,87 ευρώ που αφορούν υποχρεώσεις µηνός Ιουλίου 2015.
Πραγµατοποιήθηκε η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυση του 2010 σε 35 δικαιούχους µε το ποσό των 1.365,08 ευρώ.
Για την «Πρόσθετη Ενίσχυση Μοσχίδων Αναπαραγωγής 2010» καταβλήθηκε σε δικαιούχους ποσό 4.080,00 ευρώ.
Για την «Συµπληρωµατική Πρόσθετη Ενίσχυση Μοσχίδων Αναπαραγωγής 2010» καταβλήθηκε σε 8 δικαιούχους ποσό: 2.582,39 ευρώ.
Για την «Πρόσθετη Ενίσχυση Θηλαζουσών Αγελάδων 2010» καταβλήθηκε σε 70 δικαιούχους ποσό 110.342,96 ευρώ.
Για την «Συµπληρωµατική Πρόσθετη Ενίσχυση Θηλαζουσών Αγελάδων 2010» καταβλήθηκε σε 36 δικαιούχους ποσό 41.637,99 ευρώ.

Πληρωµές σε φωτοβολταϊκούς για τον Απρίλιο

Εντολές στις τράπεζες για την εξόφληση επιπλέον 1.280 πάρκων ΑΠΕ, µεταξύ αυτών και αρκετά φωτοβολταϊκά, για την παραγωγή του Απριλίου έδωσε ο ΛΑΓΗΕ, όπως επισηµαίνει σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη 19 Αυγούστου. Συνολικά θα πληρωθούν 5.344 ευρώ και θα έχει εξοφληθεί το 37% των εγκαταστάσεων για τον εν λόγω µήνα.

Η ανακοίνωση του ΛΑΓΗΕ αναφέρει αναλυτικά τα εξής: «Συνεχίζεται η εξόφληση από το Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.), των τιµολογίων για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για τον Απρίλιο του 2015.

Με τις νέες εντολές που δόθηκαν στις 19 Αυγούστου στις τράπεζες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα εξοφληθούν επί πλέον 1.280 πάρκα ΑΠΕ πληρωτέου ποσού έως 5.344 ευρώ (θα έχει δηλαδή εξοφληθεί το 37% των εγκαταστάσεων µε παραγωγή το µήνα Απρίλιο)»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.