Ποια είναι τα 6 κριτήρια για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Share Button

sxoleioΞεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου (31 Δεκεμβρίου) η προθεσμία που έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης για το ερχόμενο σχολικό έτος.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές εγκυκλίους που εξέδωσε χθες το υπουργείου Παιδείας, η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Όλες οι αιτήσεις μεταθέσεων – πλην των αμοιβαίων – καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στο σύστημα μεταθέσεων e-Datacenter. Τα έντυπα των αιτήσεων για του εκπαιδευτικού υπάρχουν στη δικτυακή πύλη του συστήματος, στη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Η αίτηση θα συμπληρώνεται και θα υποβάλλεται υπογεγραμμένη από τον εκπαιδευτικό στο σχολείο όπου θα ανήκει οργανικά ή έχει τοποθετηθεί προσωρινά (ώστε να αποστέλλεται υπηρεσιακά στη Διεύθυνση οργανικής του) ή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκει οργανικά ή θα αποστέλλεται ταχυδρομικά όπου αναφέρεται παραπάνω (με απόδειξη παραλαβής), ώστε στη συνέχεια να καταχωρηθεί στο σύστημα.

Για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεση απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Ο χρόνος υπηρεσία σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζόμενων και των μετατασσόμενων εκπαιδευτικών, καθώς και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος.

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που:

 • Μετατέθηκαν από περιοχή σε περιοχή.
 • Από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (βελτιώσεις).
 • Τοποθετήθηκαν οριστικά εντός των ΠΥΣΔΕ ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και δεν είχα υπηρετήσει με δική του ευθύνη την οφειλόμενη οργανική του θέση, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπηρετήσει πραγματικά μέχρι 31/8/2016 στη οργανική του θέση στο σχολείο στο οποίο έχουν μετατεθεί ή τοποθετηθεί, αλλιώς δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης θα έχουν οποτεδήποτε υπηρετήσουν για ένα έτος στην οργανική τους θέση.
 • Μετατάχθηκαν στην ΠΕ (για τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας ) ή σε διοικητική θέση και ανακλήθηκε η μετάταξή του, εφόσον πριν από τη μετάταξή τους είχαν υπηρετήσει στην οργανική τους θέση.
 • Επανήλθαν στην εκπαίδευση μετά την έκδοση του Ν.4325/2015 εφόσον πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα είχαν υπηρετήσει στην οργανική τους θέση

Η μοριοδότηση για το «διαβατήριο»

Κριτήρια για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών είναι:

 • Συνολική προϋπηρεσία: Οι μονάδες μετάθεση για τη συνολική υπηρεσία των εκπαιδευτικών προσδιορίζονται με συντελεστή δυόμισι για κάθε έτος υπηρεσίας
 • Συνυπηρέτηση
 • Οικογενειακοί λόγοι
 • Συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων
 • Εντοπιότητα
 • Πρώτη προτίμηση: Δύο μονάδες για την περιοχή πρώτης προτίμησης.

Αμοιβαίες μεταθέσεις

Εκπαιδευτικός που μετατίθεται αμοιβαία απαιτείται να υπηρετήσει υποχρεωτικά για έναν χρόνο στη θέση στην οποία μετατέθηκε, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα υποβολής αίτησης. Μετά την παρέλευση τριών ετών έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για σχολεία των περιοχών μετάθεσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία προήλθε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *