Ποιες αλλαγές στη χρήση γης φέρνει το νέο Μνημόνιο

Share Button

ergazomenoi_prasinoΠάει… περίπατο το όνειρο του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη για αλλαγές επί το… πρασινότερο του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.
Ο κ. Τσιρώνης είχε πολλάκις προαναγγείλει ότι θα εξετάσει απόσυρση παλαιότερων «μνημονιακών» ρυθμίσεων οι οποίες ευνοούσαν το τσιμέντο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νέο Mνημόνιο, η κυβέρνηση οφείλει εντός του Σεπτεμβρίου να συγκαλέσει εκ νέου τη Διυπουργική Επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει αλλαγές στις χρήσεις γης.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» με βάση τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και πάντοτε σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα προτείνει τον Οκτώβριο χρονικά προσδιορισμένο χάρτη πορείας για επιλεγμένες βελτιώσεις της νομοθεσίας χωροταξικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων που αφορούν τις κατηγορίες χρήσεως γης. Επίσης ως τον Οκτώβριο θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας χωροταξικού σχεδιασμού ως τον Ιούνιο του 2016.
Βασικός στόχος των δανειστών βεβαίως δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το σκεπτικό είναι να εξασφαλιστεί ότι η νομοθεσία θα διευκολύνει αποτελεσματικά τις επενδύσεις, θα απλουστεύσει και θα συντομεύσει τις διαδικασίες σχεδιασμού, ενώ θα προβλέπει και τις αναγκαίες διασφαλίσεις.
Οπως αναφέρεται ρητώς στο τρίτο Μνημόνιο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις αναγκαίες αλλαγές, θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 4269 για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση (ΦΕΚ Α’ 142/28.6.2014).
Στον συγκεκριμένο νόμο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς είχε κάνει ένα γερό ανακάτεμα στην «τράπουλα» των χρήσεων γης, καταργούσε τις κατηγορίες της αμιγούς και γενικής κατοικίας και δημιουργούσε τρεις νέες κατηγορίες, εισάγοντας σε αυτές πολλές νέες χρήσεις. Παράλληλα δημιουργούσε έναν ευέλικτο σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να τροποποιείται ανά πάσα στιγμή, προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι ως τον Φεβρουάριο του 2016 οι Αρχές θα εγκρίνουν το νομικό πλαίσιο για κτηματολογικά γραφεία σε εθνική κλίμακα με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, την εμπειρία των δύο πιλοτικών γραφείων που λειτουργούν και την πρόσφατη τεχνική βοήθεια. Στόχος είναι να διασφαλιστούν η επαρκής οικονομική ανεξαρτησία και η διοικητική ικανότητα της υπηρεσίας του Κτηματολογίου.

Πηγή: tovima.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *