Ποιοι γλιτώνουν το εγκεφαλικό από τα προσωρινά δικαιώματα

Share Button

agrotes∆εν βγήκε σε καλό το πολύ «µαγείρεµα» των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης µε βάση την πρώτη εικόνα που αποκοµίζουν από την εξέταση των στοιχείων τεχνικοί σύµβουλοι αγροτών και αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Οι µέχρι στιγµής πληροφορίες κάνουν λόγο για δραµατική µείωση των δικαιωµάτων και για απόκλιση µέχρι και 50% απ’ αυτό που περίµεναν οι παλιοί δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά όµως στην περίπτωση των νεοεισερχόµενων η εικόνα δεν έχει καµιά σχέση µ’ αυτό για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρµόδιοι.

Αρκεί να αναφερθεί ότι νεοεισερχόµενος στο σύστηµα των επιδοτήσεων µε 100 στρέµµατα καλλιέργεια έχει να λαβαίνει σαν δικαίωµα κάπου 3,5 ευρώ το στρέµµα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 17 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις.

Η εικόνα δείχνει ότι ακόµα και η αναγωγή των δικαιωµάτων σε βάθος 5ετίας, οδηγεί στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε δικαίωµα που δεν υπερβαίνει τα 28 ευρώ το στρέµµα (στους νεοεισερχόµενους) όταν είναι γνωστό ότι η µέση ενίσχυση υπολογίζονταν σε 52 ευρώ το στρέµµα και αντίστοιχα 43 για τα αροτραία και 25 για τα χορτολιβαδικά.

Άνθρωποι του χώρου εκτιµούν ότι η δηµοσιοποίηση των δικαιωµάτων θα φέρει τρικυµία χωρίς προηγούµενο στους υπευθύνους για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «αν δεν ήξεραν ότι το αποτέλεσµα θα είναι αυτό, είναι ανεύθυνοι, ενώ αν είχαν γνώση της κατάστασης, όφειλαν είτε να το επανεξετάσουν από κοινού µε τους παραγωγικούς φορείς είτε τουλάχιστον να προϊδεάσουν τον κόσµο για την κατάσταση».

Οι δικαιολογίες του τύπου «είναι η πρώτη φορά που εφαρµόζεται η νέα ΚΑΠ» που προβάλλουν σε έγγραφη ανακοίνωση οι επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ και το γεγονός ότι οι 90.000 δηλώσεις νεοεισερχόµενων στο σύστηµα περιπλέκουν την κατάσταση δεν ευσταθεί για µια Πολιτεία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και να µην σέρνεται πίσω από τις διαβεβαιώσεις αµφιβόλου τάξεως τεχνοκρατών που ενδιαφέρονται µόνο να αποµυζούν το κράτος.

Εξ ίσου αφελής φαντάζει και η δικαιολογία ότι υπάρχει η ενδιάµεση αναθεώρηση το 2017, που δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικά υπευθύνους να αλλάξουν την κατάσταση. Ένα βαρύ «χαστούκι» σαν κι αυτό που εισπράττουν σήµερα νεοεισερχόµενοι αλλά και παλιοί αγρότες σε συνδυασµό µε τα πολλά προηγούµενα που έχουν πέσει στον τοµέα της φορολογίας, του ασφαλιστικού και των λοιπών παρεµβάσεων δεν αφήνει περιθώρια αναµονής µέχρι το 2017. Αν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει εξ αρχής την όλη κατάσταση και να φροντίσει να επαναφέρει τον αγροτικό χώρο σε παραγωγική τροχιά πριν να είναι πάρα πολύ αργά.

www.agronews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *