Ποιοι περιμένουν 9,5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο έως τις 31 Δεκεμβρίου

Share Button

leftaΠολύτεκνοι, δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, αλλά και εργολάβοι δημοσίων έργων, αναμένουν τα περίπου 9,5 δισ. ευρώ του υπολοίπου των δαπανών που οφείλει να καταβάλει η κυβέρνηση έως και το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα ποσό αυτό, περίπου 2,7 δισ. ευρώ, είναι τα χρήματα που θα πρέπει να δοθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τούτο, όχι μόνο για να προχωρήσουν τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, αλλά και για να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι καθώς το 2015 είναι ο τελευταίος χρόνος υλοποίησης των έργων της προγραμματικής περιόδου 2007 -2013.

Το υπουργείο Οικονομίας μιλά για περιθώριο μέχρι και το Μάρτιο του 2016. Σε αυτό όμως το χρονικό διάστημα θα πρέπει να απορροφηθούν όχι μόνο 2,3 δισ. αλλά 4,5 δισ., ποσά στα οποία περιλαμβάνονται και οι προκαταβολές ύψους 2,3 δισ. που έχει εκχωρήσει η Κομισιόν από το ΕΣΠΑ ΙΙ, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στα ασφαλιστικά ταμεία το υπόλοιπο της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ . Από αυτά διεκδικούν 250 εκ. ευρώ το ΝΑΤ, 300 εκ. ευρώ το ΙΚΑ, 150 εκ. ευρώ ο ΟΓΑ, 100 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΕΚΑΣ και άλλα 200 εκ. ευρώ οι υπόλοιποι επιχορηγούμενοι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Περίπου 850 εκ. ευρώ διεκδικούν ως επιδόματα πολύτεκνοι, ο κουμπαράς του ασφαλιστικού που ακούει στο όνομα «ταμείο αλληλεγγύης των γενεών» και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ως οικονομικές ενισχύσεις.

Περίπου 250 εκ. ευρώ περιμένουν ως επιχορήγηση τα δημόσια νοσοκομεία για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας τους.

Με την κατανομή 164 εκατ. ευρώ η Πολιτεία αποπλήρωσε τις τελευταίες υποχρεώσεις της προς τους ΟΤΑ για το 2015. Φέτος, το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε συνολικά για Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) Δήμων το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ και για Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) Περιφερειών το ποσό των 312,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στους δήμους, ειδικότερα, θα διατεθεί (από ΚΑΠ, οφειλές παρελθόντων ετών και ειδική επιχορήγηση) συνολικό ποσό 2.583 εκατ. ευρώ, ενώ οι περιφέρειες θα λάβουν συνολικά 652 εκατ. ευρώ.

Με τις τελευταίες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου: Eκταμιεύτηκαν 160.406.250 ευρώ στους δήμους για εξόφληση οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς, πιστώθηκε ποσό 1.501.224,38 ευρώ για κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Στήριξης Ρομά, πιστώθηκε ποσό 1,5 εκατ. ευρώ προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των 13 Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, πιστώθηκε ποσό 500.000 ευρώ για αντισταθμιστικά οφέλη στους δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία των γειτονικών χώρων διάθεσης απορριμμάτων.

Άλλα 1,4 δισ. ευρώ διεκδικούν τα υπουργεία ως λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες εκτός από το χαρτί υγείας και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, αφορά τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά ασθενοφόρων, περιπολικών και μοτοσικλετών της ΕΛΑΣ, μέχρι και τα πυρομαχικά του στρατού.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες οι οποίες αφορούν:

Ποσό 1,7 δισ. ευρώ σε μισθούς του στενού δημόσιου τομέα και του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μαζί με τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.
Ποσό 300 εκ. ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στο μήνα για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου του έτους για τόκους του χρέους και 120 εκ. ευρώ για κάλυψη ισόποσής κατάπτωσης εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια δημοσίων οργανισμών.
Μέχρι και το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποπληρωθούν αμυντικές δαπάνες συνολικού ύψους 430 εκ. ευρώ με βάση το πολυετές πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών.

Το μέρος από τα 9,5 δισ. ευρώ που θα καλυφθεί μέχρι και τις 31/12, θα φανεί από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2016.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *