Ποιοι προβάλλουν ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Τίτου για την θέση του Μητροπολίτη Παραμυθιάς

Share Button

Κλείνει ο κύκλος των παραιτήσεων μητροπολιτών λόγω προχωρημένης ηλικίας με την απόσυρση του  91χρονου Φλωρίνης Θεοκλήτου, σήμερα, 23 Αυγούστου. Η παραίτησή του, διαδέχθηκε εκείνες του 88χρονου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου στις 7 Αυγούστου και του 92χρονου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Τίτου, στις 17 Αυγούστου, καθώς στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να προβεί σε ανάλογη κίνηση ο 93χρονος Μητροπολίτης Μηθύμνης, Χρυσόστομος.
Το ζήτημα των παραιτήσεων θα τεθεί στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 24 και 25 Αυγούστου, η οποία θα συνεδριάσει για τελευταία φορά υπό την παρούσα σύνθεσή της. Οι παραιτήσεις αναμένεται να γίνουν δεκτές από τη ΔΙΣ. Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις – Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης – σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα κηρυχθούν σε χηρεία, που σημαίνει ότι είναι έτοιμες για αναπλήρωση.

Όλες οι παραιτήσεις των Μητροπολιτών αποδίδονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα υγείας και προχωρημένης ηλικίας, με συνέπεια την αδυναμία άσκησης των λειτουργικών καθηκόντων τους στον επιθυμητό βαθμό. Η παραίτηση του εμβληματικού και αναμφίβολα ισχυρού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, εκτιμάται ότι συμπαρέσυρε και τους άλλους δύο ηλικιωμένους Ιεράρχες.

Ο 59χρονος πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατέρας Ιάκωβος Αθανασίου, ο οποίος συνέδραμε για χρόνια τον Άνθιμο, επικουρώντας τον ουσιαστικά στο δύσκολο έργο του, θεωρείται ισχυρή υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Παραμυθίας. Εκεί, θα μπορεί πλέον να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία και γνώση του, με τον Φιλόθεο να ορίζει πλέον τη δική του πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Για τη Μητρόπολη Παραμυθίας, ενδέχεται να ενδιαφερθεί ως υποψήφιος και ο 70χρονος Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2005.

Για την ίδια Μητρόπολη, τρίτος υποψήφιος φαίνεται πως είναι και ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματέας της επιτροπής συνοδικού τουρισμού της Ιεράς Συνόδου, η υποψηφιότητά του οποίου υποστηρίζεται και από το Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομο.
ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *