Πόλεμος χαρακωμάτων Δήμων-κυβέρνησης: Δε σας δίνουμε ούτε ένα ευρώ

Share Button

dimarxoi«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στους δήμους, τις περιφέρειες και την κυβέρνηση, μετά από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την παραχώρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ενιαία γραμμή, δήμαρχοι και περιφερειάρχες αποφάσισαν την Τρίτη να μην εφαρμόσουν την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας πήρε αυτή την απόφαση μετά από επτάωρη συνεδρίαση, με τον Δημήτρη Μάρδα να δίνει το παρών κατά τις δύο πρώτες ώρες. Η απόφαση των δημάρχων να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία, με την ΚΕΔΕ να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ΠΝΠ, ενώ ζητά την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Την ίδια απόφαση, να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά τους διαθέσιμα, πήραν και οι περιφερειάρχες στη συνεδρίασή τους. Η ΚΕΔΕ δεν θα εφαρμόσει την ΠΝΠ τουλάχιστον έως τις 7 Μαΐου, οπότε και θα γίνει το συνέδριό της, ενώ οι περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και μέχρι τότε δεν θα υλοποιήσουν την ΠΝΠ. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι στους δήμους ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και πορείες, την ημέρα που η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα πάει στη Βουλή.

Κατά την τεταμένη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζητούσε από τους δημάρχους να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμα, εκτιμώντας ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αντίδραση των δημάρχων ήταν έντονη, απαντώντας ότι αν γίνει αυτό, τότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους υπαλλήλους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις, όπως τα ΚΑΠΙ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Πηγή:  iefimerida.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *