Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» ενοικίων -Ποιοι δεν θα πληρώσουν Φεβρουάριο και Μάρτιο

Share Button

Σε αναστολή πληρωμής ενοικίων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο από τις επιχειρήσεις προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προχώρησε το ΥΠΟΙΚ.

Στο πλαίσιο των πέντε μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο μέτρο που έρχεται για να δώσει μία ανάσα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή. Παράλληλα ωστόσο, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80% του ποσού του ενοικίου ως αφορολόγητη αποζημίωση.

Το κόστος από το «κούρεμα» αυτό των ενοικίων θα φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό.

Το μέτρο για το «κούρεμα ενοικίου»

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, το μέτρο με την απαλλαγή από την πληρωμή του ενοικίου για τον Φεβρουάριο και τον Μάιο, αφορά τους εξής:

«Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές – κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση – δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο.

Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο ακόμη και εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον ή εκτός.

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το 1ο τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το κόστος, για το μήνα Μάρτιο, διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ»

Για το όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021 προβλέπεται

Στα επαγγελματικά ακίνητα μείωση ενοικίου 40% για στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους με βάση τη σχετική λίστα των ΚΑΔ
Μείωση 40% στα μισθώματα για την πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή.
40% «κούρεμα» και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
Ποιοι πληρώνουν όλο το ενοίκιο το πρώτο τρίμηνο του 2021
Οσες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, συνεργεία, ζαχαροπλαστεία, ψιλικατζίδικα κτλ
όσοι εργάζονται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις ή στο δημόσιο και ενοικιάζουν την κύρια κατοικία τους.
οι συνταξιούχοι
οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από το εάν είναι πληττόμενοι ή όχι
όσοι διατηρούν δευτερεύουσα κατοικία ή εξοχική ή άλλη οιασδήποτε χρήσης ανεξάρτητα από το εάν ο ενοικιαστής είναι σε αναστολή ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι μόνο η κύρια κατοικία εργαζομένου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί έχει μειωμένο κατά 40% μίσθωμα.

Οι αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες

Για τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο 2020 η αποζημίωση γίνεται με συμψηφισμό του 30% της εισοδηματικής με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Όσοι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες είχαν ήδη εξοφλήσει πλήρως το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020, αλλά δικαιούνταν συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα τον δουν να γίνει με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

Επίσης:

Η αποζημίωση για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου.

Οι ιδιοκτήτες, με ακίνητα νοικιασμένα σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές το πρώτο τρίμηνο του 2021 με απόφαση του κράτους, θα λάβουν αποζημίωση 80% της απώλειας του εισοδήματός τους.

Οσον αφορά τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του ποσού.

Τέλος, όσον αφορά τις εκταμιεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμψηφίστηκαν σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων, είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων. Εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αποζημίωση του Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή αποζημίωσης για το μήνα Δεκέμβριο θα γίνει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες –μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας. Τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *