Πώς υποδέχεται η αγορά τις εκλογές-Μούδιασμα, ανησυχία και προβληματισμός

Share Button

ekloges1Φόβοι για μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα, νέα εσωτερική «στάση πληρωμών» και αβεβαιότητα συνθέτουν το σκηνικό των πρόωρων εκλογών.

«Μουδιασμένη» είναι η αντίδραση της αγοράς στις πρόωρες εκλογές της κυβέρνησης. Τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται ήδη σε δύσκολη κατάσταση, οι εκλογές αυτές δε διασφαλίζουν απόλυτα τη λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα.

Είναι δεδομένο ότι στην οικονομία δημιουργούνται και πάλι συνθήκες ασφυξίας. Τα όποια σχέδια για επενδύσεις παγώνουν, η επιχείρηση επιστροφής των καταθέσεων ανατρέπεται, ενώ αναμένεται νέος γύρος «στάσης πληρωμών», αφού κατά παράδοση, στην προεκλογική περίοδο ατονεί η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι.

Έτσι εκτιμάται ότι τα έσοδα, που στο επτάμηνο εμφάνισαν μείωση 13,4% εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν, ενώ πλέον θα φθάσουμε στο εννεάμηνο με την οικονομία σε συνεχιζόμενη ύφεση.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν έτι περαιτέρω τους δημοσιονομικούς στόχους, έτσι ώστε στην επόμενη αξιολόγηση να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο.

Ήδη παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις νέες εξελίξεις και παράλληλα ελπίζουν ότι θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις σημαντικές αποφάσεις για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Δεκέμβριο.

Στο σχηματισμό μίας «εθνικής κυβέρνησης» από τις επερχόμενες εκλογές αναφέρθηκε σχετικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην αγορά και την οικονομία. Όπως δήλωσε ο κ. Μίχαλος: «Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η αποφυγή πρόωρων εκλογών και η ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας των κυβερνήσεων. Αποδεδειγμένα, άλλωστε, οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας και συνήθως δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μοιάζει αναπόφευκτη.Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματικός κόσμος προτρέπει τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.