Πρόγραμμα επιμόρφωσης αιρετών της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα: Στο επίκεντρο ΕΣΠΑ και μεταρρυθμίσεις – Οι παρεμβάσεις

Share Button

kedeΤην αγωνία να καταφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας να ανταποκριθεί στις νέες δύσκολες συνθήκες, αλλά και στην ανάγκη το δυναμικό που την υπηρετεί να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις καθώς και να έχει ουσιαστικό λόγο στις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης αλλά και ουσιαστική συμμετοχή στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ αποτελούν την κεντρική ιδέα που διατυπώθηκε κατά την έναρξη των εργασιών του Προγράμματος Επιμόρφωσης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας που πραγματοποιείται σήμερα στα Γιάννενα από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες τόνισε τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι δήμοι της χώρας, καθώς έχουν να δουν εδώ και μήνες ΣΑΤΑ στα ταμεία τους, δεν τους έχουν αποδοθεί τα παρακρατηθέντα, τρέχουν για να καταφέρουν κλείσουν έργα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο με τo capital control, ενώ εξακολουθούν να υπερφορολογούνται, να έχουν έλλειψη προσωπικού.

Το βασικό ζητούμενο τόνισε ο κ. Μπέγκας είναι να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για το νέο ΕΣΠΑ καθώς θα είναι ο βασικός «αιμοδότης» για τους δήμους.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, είπε, ο μονόδρομος για όλους είναι δεδομένος και άρα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνέργεια Κράτους και Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση του κράτους και της Αυτοδιοίκησης είναι εκ των ων ουκ άνευ, σημείωσε και καταλήγοντας υπογράμμισε λέγοντας ότι για το σημείο που φτάσαμε έχει και η Αυτοδιοίκησης τις ευθύνες της και αυτή συμμετείχε στις σπατάλες, σε παρεμβάσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Αυτά τέλειωσαν, υπογράμμισε, και πρέπει πλέον υπάρξει σχεδιασμός επί της ουσίας και με οικονομίες κλίμακας.

Για το σημείο που φράσαμε έχουμε και εμείς ευθύνες, και εμείς συμμετείχαμε στις σπατάλες, των παρεμβάσεων εντυποσιασμού και όχι ουσιάς. Αυτά τελείωσαν πρέπει να σκεφτούμε, κάνοντας οικονομίες κλίμακας και σχεδιάζοντας επί της ουσίας.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου Ι. Λώλος, σημείωσε ότι για να μπρορέσει τη Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί χρειάζεται σχέδιο και προγραμματισμός. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται οι αιρετοί είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν. Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση Κράτους και Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα είναι δίπλα στην Αυτοδιοίκηση.

Η κ. Βρυζίδου, αντιπρόεδρος ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας αναφέρθηκε στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των δήμων, σημειώνοντας ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώνει παράξενους και χαλεπούς καιρούς, με χαρακτηριστικότερο την κατάργηση εσόδων, την αποψίλωση των δήμων από υπαλλήλους.

Η Αυτοδιοίκηση, τόνισε η κ. Βρυζίδου, συνέβαλε στη δημοσιονομική εξυγίανση, μάτωσε τα τελευταία πέντε χρόνια, αν συνεχιστεί οι συνέπειες στους πολίτες θα είναι άμεσες και επώδυνες. Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, υπογράμμισε την ανάγκη να μην έχει ρόλο κομπάρσου καθώς και να υπάρξει ετήσια παράταση το παλιού ΕΣΠΑ. Ζήτησε ακόμη να υπάρξει άμεση επίλυση του προβλήματος με τη ΔΕΗ, της καθυστερημένης δηλαδή απόδοσης των ανταποδοτικών τελών.

Ο Κ. Σιαραμπάς, αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων, τόνισε ότι οι αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα της χώρας και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δυσκολεύουν ακόμη και ειδικούς τεχνοκράτες, «φανταστείτε τι γίνεται με τους δήμους που δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε πόρους» σημείωσε.

Ο κ. Σιαραμπάς τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η μεταρρύθμιση κράτους, ζητώντας σε ότι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματική αποκέντρωση, με ελευθερία κινήσεων, σύμπτυξη αρμοδιοτήτων, κατάργηση αποκεντρωμένων διοικήσεων. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφερειών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει νέα φιλοσοφία, κινείται προς την ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα και λιγότερο σε έργα υποδομής, γι αυτό και πρέπει να ολοκληρωθούν τα τρέχοντα έργα και να μην χαθούν πόροι.

Καλωσορίζοντας εκ μέρους της ΚΕΔΕ τους αιρετούς ο αντιπρόεδρος Δ.Καφαντάρης αναφέρθηκε στη αναγκαία συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, καθώς είναι κοινοί οι στόχοι και πρωτίστως αποσκοπούν στην ανάπτυξη. Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα δράση της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει μαραθώνιο αγώνα για να οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση μπροστά στην επικαιρότητα και την κοινωνία, σε κάθε ζήτημα που αφορά την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα σημείωσε ότι το σημερινό ΔΣ της ΚΕΔΕ προσπαθεί και επιδιώκει να δώσει στην στην κυβέρνηση, όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να υπάρξει από κοινού σχεδιασμός για τα ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *