Προληπτικό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος από το Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη

Share Button

Το  Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» πραγματοποίησε προληπτικό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας με τίτλο : «Κάπνισμα; Όχι εμείς!».

Το πρόγραμμα υλοποίησαν σε πέντε δίωρες συναντήσεις η κα Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος-επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» και η κα Αντωνία Γκόλια, κοινωνική λειτουργός-στέλεχος ΕΣΠΑ στο Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Το πρόγραμμα αποτελούνταν από τις παρακάτω πέντε συναντήσεις :

1η συνάντηση : Γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους και με τις συντονίστριες. Γνωριμία των παιδιών με το πρόγραμμα και συμφωνία στις αρχές λειτουργίας της ομάδας.

2η συνάντηση : Εισαγωγή στην έννοια της εξάρτησης. Τονίζεται η ιδέα της προσωπικής διαφοροποίησης από βλαπτικές συμπεριφορές των ενηλίκων και των συνομηλίκων. Ενδυνάμωση μαθητών ώστε να αντισταθούν στην πίεση των συνομηλίκων και να πουν όχι στο τσιγάρο. Προβολή ταινίας, συζήτηση σε μικρές ομάδες και στην ολομέλεια.

3η συνάντηση : Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό με την βοήθεια του ανθρώπινου σχεδιαγράμματος. Δουλέψαμε βιωματικά τα μηνύματα των διαφημίσεων που αφορούν το κάπνισμα με στόχο να ενισχυθεί η κριτική σκέψη των μαθητών και η ικανότητα αυτοπροστασίας από τις διαφημίσεις. Τέλος δημιουργήθηκε μια καμπάνια με αντιδιαφημίσεις για το κάπνισμα.

4η συνάντηση : Με υλικό το «αλεξίσφαιρο μπλουζάκι» που δόθηκε στους μαθητές, οι μαθητές αναγνώρισαν τις αδυναμίες τους που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στην δοκιμή του τσιγάρου αλλά και να ενδυναμώσουν τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα τους που θα μπορούσαν να τα προστατεύσουν από το κάπνισμα.

5η συνάντηση : Αξιοποιώντας τον χάρτη των συναισθημάτων και την συγγραφή θετικών μηνυμάτων των μαθητών μεταξύ τους, η συνάντηση είχε ως στόχο να ενισχύσει την αυτοαποδοχή, την αυτοεκτίμηση των μαθητών και την δύναμη της αλληλοϋποστήριξης της ομάδας.

Από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *