Προς μικρή χαλάρωση τα μέτρα από το Σαββατοκύριακο -Ερχονται δύο αλλαγές

Share Button

Ως ειλημμένη απόφαση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση η χαλάρωση των μέτρων, τη στιγμή που εκκρεμεί η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή και τα κρούσματα χθες σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ.

Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο CNN ο πρωθυπουργός στην ουσία προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας», όπως είπε. Μίλησε για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βαθμού ελευθερίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επόμενων 48 ωρών».

Διχασμένοι για τη χαλάρωση των μέτρων οι ειδικοί

Κυβέρνηση και επιστήμονες αναγνωρίζουν την κούραση των πολιτών από το συνεχές lockdown που οδηγεί πολλές φορές στη μη τήρηση των μέτρων, όμως η προαναγγελία της χαλάρωσης εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων και ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ δημιουργεί προβληματισμό.

Αλλαγές από το Σάββατο στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν μέτρα που δεν αποδίδουν όπως ήταν σχεδιασμένο και μια χαλάρωση θα έχει θετικά αποτελέσματα. Όπως το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα ή άθληση. Ειδικά από τη στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις κρίνεται θετικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξουν αλλαγές από το προσεχές Σάββατο.

Ερωτηματικό παραμένει σε τι βάθος θα μπορέσουν ή θα ρισκάρουν τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να δώσουν έναν οδικό χάρτη για την επαναλειτουργία λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για έναν σχεδιασμό της κυβέρνησης που προβλέπει άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου και σχολείων στις 5 Απριλίου, με την εστίαση να ακολουθεί μετά τις 15 του μήνα.

Το ρίσκο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αν τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα την επόμενη εβδομάδα και το ΕΣΥ συνεχίσει να χρειάζεται αναπνευστήρα, μια καινούργια ανατροπή του αισιόδοξου κλίματος που επιχειρείται να δημιουργηθεί με το άνοιγμα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχολογία της κοινωνίας όσο και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *