Προσωπεία μιας προσωπικότητας

Share Button

Της Ελένης Χαλμαντζή 

imagesPR8JYXA7Μιλώντας για διαπροσωπικές σχέσεις, τα βασικά στοιχεία αυτών αποτελούν η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η εχεμύθεια, αλλά και η αυθεντικότητα μεταξύ των ανθρώπων που σχετίζονται μεταξύ τους.

Πόσο εύκολο είναι να διατηρούμε όλα αυτά τα στοιχεία στις σχέσεις μας με τους άλλους, και αν όχι στις τυπικές, τουλάχιστον στις πιο στενές μας σχέσεις; Είμαστε πραγματικά αυθεντικοί; Μπορούμε να είμαστε πάντα ειλικρινείς;

Συχνά, οι καταστάσεις μας φέρνουν στην δύσκολη θέση να επιλέγουμε διάφορα προσωπεία, που άλλοτε μας ταιριάζουν, που άλλες φορές δε μας ταιριάζουν, και άλλες θα επιθυμούσαμε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Προσωπεία, που λίγο πριν κοιμηθούμε, αφαιρούμε, και τότε ο πραγματικός μας εαυτός έρχεται σε επαφή με όλα όσα έχουμε κάνει, με όλα όσα έχουν ειπωθεί, και παλεύει να διορθώσει λάθη, ατέλειες, να δώσει έναν απολογισμό της ημέρας.

Γιατί όμως, αναγκαζόμαστε να μπαίνουμε στη διαδικασία αυτή, για ποιο λόγο δεν μπορούμε να είμαστε, αυτοί ακριβώς που είμαστε, δίχως προσποιήσεις, δίχως προσπάθεια να πείσουμε για κάτι που δεν είμαστε;

Είναι άραγε, τόσο σημαντική η αποδοχή από τους “σημαντικούς άλλους”, που δε μας αφήνει να αισθανθούμε ελεύθεροι και να συμπεριφερθούμε, σύμφωνα με αυτό, ακριβώς, που είμαστε. Και αν είναι τόσο σημαντική, υπερβαίνει ακόμα, και τον ίδιο μας τον εαυτό;

Τι κόστος ψυχολογικό μπορεί να έχουν όλα αυτά τα προσωπεία μίας και μόνο προσωπικότητας; Ιδίως στην περίπτωση, που αυτά τα προσωπεία έρχονται σε πλήρη αντίθεση, με τον πραγματικό μας εαυτό.

Θεωρώ, πως όλες αυτές οι συγκρούσεις σταδιακά οδηγούν σε αποσυντονισμό και ταραχή στον εσωτερικό μας εαυτό, στην ψυχοσύνθεσή μας, με αποτέλεσμα τελικά, να μην αναγνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και την πραγματική μας ταυτότητα.

Όσο λιγότερα προσωπεία κατέχουμε, κατ’ επέκταση, όσο πιο ειλικρινώς και αληθινά βιώνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, τόσο λιγότερες συγκρούσεις αντιμετωπίζουμε μέσα μας. Με αποτέλεσμα, να νιώθουμε ήρεμοι και γαλήνιοι, γνωρίζοντας καθημερινά τον εαυτό μας και αποδεχόμενοι όλες τις ατέλειες, τα λάθη και τα μειονεκτήματά μας, ως κομμάτι του εαυτού μας, που δίχως αυτό, δεν θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς, αλλά κάποιος άλλος.

Κατά αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος οδηγείται στην αυτογνωσία και στην αυτοβελτίωση, όχι μόνο του ίδιου του εαυτού του, αλλά παράλληλα βοηθώντας με την ειλικρίνεια του και στη βελτίωση του άλλου, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσει και εκείνος τον εαυτό του καλύτερα.

Τα προσωπεία είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, που μπορεί να θέλει να εγκαταλείψει κάποιες φορές, ή να είναι ένας ιδανικός εαυτός, ή ακόμα και μια πλευρά η οποία είναι δημοφιλής και αποδεκτή από τους άλλους, στόχος είναι να κρατήσουμε τα κομμάτια, που μας κάνουν καλό, μας ενισχύουν και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι, τα υπόλοιπα οφείλουμε να τα αποβάλλουμε.

Κλείνοντας, πιστεύω, πως ο καθένας από εμάς κουβαλά τα δικά του προσωπεία, στόχος και σκοπός όμως, όλων είναι να μη χάσουμε την ταυτότητά μας, να διατηρούμε και να βελτιώνουμε μέρα με τη μέρα την προσωπικότητά μας μέσω της αναζήτησης του πραγματικού μας εαυτού!

Η Ελένη Χαλμαντζή είναι Απόφοιτος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Τμήματος Ψυχολογίας MSc DINAMICHE EMOTIVO-AFFETTIVE ED EDUCAZIONE-Università di Roma Tor Vergata

Πηγή: chalmantzi.blogspot.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *