“Ανθρωποφαγία” προκαλεί η τακτική του ΕΟΔΥ να «χρεώνει» κρούσματα βάσει ΑΜΚΑ και όχι τόπο κατοικίας

Share Button

Δυσαρέσκεια και σύγχυση προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες η τακτική του ΕΟΔΥ να «χρεώνει» γεωγραφικά τα κρούσματα του κορωνοϊού, με βάση την περιοχή που έχει πρωτοεκδοθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του εκάστοτε ατόμου που εμφανίζει θετικό κρούσμα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μερικές φορές να «χρεώνονται» κρούσματα σε περιοχές, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, π.χ. κάποιος που το ΑΜΚΑ του «φωτογραφίζει» καταγωγή από το νομό Θεσπρωτίας, μπορεί στην πραγματικότητα να διαμένει μόνιμα σε άλλη περιοχή της χώρας ή και να βρέθηκε θετικός σε τρίτη περιοχή…

Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με το ότι δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι …ανθούν οι ανυπόστατες και αβάσιμες διαδόσεις και δημιουργείται άπλετος χώρος για fake news.

Η λύση είναι απλή και είναι αυτή που εφάρμοσε θεσμικά η Περιφέρεια Ηπείρου στην πρώτη περίοδο της πανδημίας: Τοπικός έλεγχος και επανέλεγχος πληροφοριών σε επίπεδο περιφέρειας και επίσημη ανακοίνωση τους από εξουσιοδοτημένο φορέα.

Αν δεν επανέλθουμε και πάλι σε ένα τέτοιο επιτυχημένο μοντέλο, η «ανθρωποφαγία» και ο κανιβαλισμός των κοινωνικών δικτύων και όχι μόνο, θα συνεχίζονται και θα παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να υπάρχει επίσημη (και άρα αξιόπιστη και έγκυρη) ενημέρωση για τον τόπο κατοικίας των ατόμων και την περιοχή που βρέθηκαν θετικά.

Η εύρεση εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού σε τουριστικές περιοχές από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα για τους ξένους επισκέπτες δεν αποτελεί επί της ουσίας είδηση. Το είχαν προβλέψει οι λοιμοξιολόγοι. Το είχαν ανακοινώσει επίσημα. Το περιμέναμε. Αν πιστέψουμε τους αρμοδίους, έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα (ιχνηλατήσεις επαφών, ξενοδοχεία καραντίνας κ.λπ.) και το σύστημα είναι έτοιμο.

Το μόνο που σίγουρα χωλαίνει είναι η γρήγορη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, ώστε να μην υπάρχει χώρος για… παραφιλολογία. Επομένως ο ΕΟΔΥ κάτι οφείλει να αλλάξει στις ενημερώσεις του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *