“Πόλεμος” για την ναυμαχία των Συβότων και το Θουκυδίδειο Μουσείο Συβότων-Απάντηση του Γρηγόρη Καλογερόπουλου στον Αλκη Φάτσιο

Share Button

Αγρια κόντρα ξέσπασε για την ναυμαχία των Συβότων και το Θουκυδίδειο Μουσείο Συβότων.

Ο Πρόεδρος του Θουκυδίδειου Συλλόγου Συβότων Γρηγόρης Καλογερόπουλος με ανοικτή επιστολή προς την Εφημερίδα μας απαντάει στον Δικηγόρο Αλκη Φάτσιο.

Αναλυτικά η επιστολή του κ.Καλογερόπουλου

Αξιότιμοι Κύριοι

Μόλις σήμερα 16-1-2020 ανέγνωσα το κατωτέρω ΝΕΟ άρθρο του κ. Αλκη ΦΑΤΣΙΟΥ με τίτλο: Αρχική Επιστολή προς το Δήμο Ηγουμενίτσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ερωτήσεις ζητούν απαντήσεις.

Και κατωτέρω η επιστολή αυτή απευθύνεται: 1) Κυρίως Δήμαρχο Ηγουμενίτσας. Προεδρο Δ.Σ Ηγουμενίτσας και δι αυτών στο Δημοτικό Συμβούλιο. 2) Κύριο Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Έτσι, διαπιστώνοντας αναλήθειες επ αυτού, συγκριτικά για το ίδιο θέμα με προηγούμενες δημοσιεύσεις οι οποίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο Θεσπρωτικό Τύπο το καλοκαίρι του έτους 2017, οφείλω ως χρέος και καθήκον και εκ δεοντολογίας ως πρόεδρος του ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ να τις καταγγείλω.

Πράγματι ο κ. Αλκης ΦΑΤΣΙΟΣ είχε δημοσιεύσει τον Αύγουστο μήνα 2017 ένα άρθρο του με τίτλο “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ….ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ερωτήματα, το οποίο είχε δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ.

Βλέποντας αυτό το ανυπόστατο από πλευράς αρχαίων ιστορικών πηγών κατ’εμάς άρθρο του, ότι δήθεν η Ναυμαχία των Συβότων του 433 π.Χ δεν έγινε στο θαλάσσιο χώρο των σημερινών Συβότων, αλλά στις εκβολές του ποταμού Καλαμά και άλλα, του ανταπαντήσαμε την ίδια σχεδόν ημέρα δια του Τύπου. Τη στιγμή δε που διέθετε όπως αναφέρει στο ίδιο του άρθρο του και το Βιβλίο που συνέγραψε ο υπογράφων μαζί με τον Νίκο Τσώνη με τίτλο “οι Αρχαίες ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ” (Γίτανα-Φάνοτα-Ελαία-Ελαιούς-Ελινα, Τορώνη, Σύβοτα, σελίδες 95-115) και παραπέμποντας αυτόν και σε άλλες προηγούμενες δημοσιεύσεις μας που είχαν δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο για το θέμα αυτό , τον παρακαλούσαμε να ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙ δια του Τύπου όπως όφειλε.

ΔΕΝ είχαμε καμία απάντηση. Κατά συνέπεια, ο μη απαντών συναινεί, οτι έσφαλε σε όσα έγραψε.

Στη συνέχεια , το ίδιο του άρθρο πέρασε και στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ στο GOOGLE. Βλέποντας τυχαίως στις 3 Απριλίου 2019 το άρθρο αυτό με τίτλο “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ…….. ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ” του κ.Αλκη ΦΑΤΣΙΟΥ να δημοσιεύεται και στο Διαδίκτυο, πρόσθεσα τις συνημμένες παρατηρήσεις μου, όπως φαίνεται στο παρακάτω συνημμένο αρχείο.

 

Τώρα γράφοντας ο κ. Αλκης ΦΑΤΣΙΟΣ οτι ΟΥΔΕΜΙΑ απάντηση δημοσιεύτηκε επ’αυτού του άρθρου του, δεν είναι αληθές το λιγότερο που έχουμε να πούμε, διότι στο εν λόγω άρθρο του τον Αύγουστο του 2017 αναφέρει και το όνομά μου προσωπικά και κατά συνέπεια υπήρξε απάντηση από εμάς . Τούτο αποδεικνύεται με τις δημοσιεύσεις μας τόσο τον Αύγουστο του 2017 στις οποίες δεν απάντησε, όσο και στο Διαδίκτυο στις 3 Απριλιου 2019 τις οποίες και ασφαλώς άνευ αμφιβολίας πρέπει να έχει αναγνώσει.

Οσον αφορά την τοποθέτηση της Ναυμαχίας των Συβότων το 433 π.Χ, που έγινε αποκλειστικά στη θαλάσσια περιοχή των σημερινών Συβότων και πουθενά αλλού, ας περιοριστούμε πρώτα στα κείμενα του αρχαίου Γεωγράφου Στράβωνα ο οποίος γράφει με ακρίβεια σε ποιο σημείο βρίσκονταν τα αρχαία Σύβοτα δηλαδή:

“Εισί νησίδες τα Σύβοτα,της μεν Ηπείρου μικρόν απέχουσαι, κατά δε το εώον άκρον της Κερκυραίας την Λευκίμμην κείμεναι. Και άλλω δ εν τω παράπλω νησίδες εισίν ούκ αξιαι μνήμης “.

Δηλαδή:

Τα Σύβοτα ειναι μικρά νησίδια που απέχουν σε μικρή απόσταση από την ξηρά της Ηπείρου και ανατολικά του ακρωτηρίου της Λευκίμμης της Κέρκυρας κείνται. Το εώον άκρον, θα πει το ακρωτήριο που βρίσκεται, όχι η πόλη Λευκίμμη ονομαστικά, αλλά το ακρωτήριο που βρίσκεται ανατολικά από την πόλη Λευκίμμη, προς μεριά λοιπόν και κατεύθυνση των νήσων Παξοί. Και πράγματι απέναντι από το ανατολικό αυτό ακρωτήριο της Λευκίμμης προς την Ηπειρο, κείνται τα Σύβοτα. Τι άλλη καλύτερη μαρτυρία χρειαζόμαστε!!!!

Υπάρχουν και άλλες διαχρονικές αποδείξεις ιστορικών για αυτό το θέμα ότι η Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.χ, έγινε στο θαλάσσιο χώρο των σημερινών Συβότων και πουθενά αλλού, όπως αποδεικνύουν τα κείμενα του Θουκυδίδη, ο αρχαίος Γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος, οι Λιμενοδείκτες και πλήθος άλλων μεταγενέστερων ξένων και ημεδαπών Συγγραφέων που δεν είναι της παρούσης στιγμής να τις δημοσιεύσουμε.

ΟΙ εικασίες, δηλαδή όχι αποδείξεις, ότι στις εκβολές του Καλαμά υπήρχαν νησίδια τα οποία οι προσχώσεις του ποταμού Καλαμά τα αφάνισαν και άραγε εκεί ήταν τα αρχαία Σύβοτα, ήταν υποθέσεις και εικασίες πρώτα του κ Κωνσταντίνου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ τις οποίες εικασίες υιοθέτησε στη συνέχεια και ο Αρχαιολόγος Σωτήριος ΔΑΚΑΡΗΣ, προς αντίδραση μάλλον υποθέτουμε των κειμένων του λίαν γνωστού στη Ηπειρο Αγγλου Συγγραφέα, Αρχαιολόγου και Καθηγητή του Πενεπιστημίου της Οξφόρδης, Νικολάου HAMMOND, ο οποίος τοποθετεί και αυτός τα αρχαία Σύβοτα στα σημεριν΄’α Σύβοτα (πρώην Μούρτος).

Δεν έγινε μια μόνη και μοναδική Ναυμαχία των Συβότων αυτή του 433 π. Χ . για το θέμα της Επιδάμνου μεταξύ Κορινθίων και των Κερκυραίων. Οπως γράφει ο Θουκυδίδης έγιναν τρεις συγκρούσεις, ήτοι: Λίγα χρόνια πριν το 433 π.Χ, οι Κορίνθιοι για να ξανακαταλάβουν την Επίδαμνο, ήρθαν μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο και δια ξηράς και με πολύ στρατό, μέσω των κοιλάδων του ποταμού Λούρου και των πεδιάδων των σημερινών Ιωαννίνων, προσπάθησαν να φθάσουν μέχρι την Επίδαμνο ή Δυρράχιο, όπως λέγεται σήμερα, επί αλβανικού εδάφους. Δεν μπόρεσαν να φθάσουν μέχρι την Επίδαμνο όμως, διότι αναχαιτίστηκαν από τους Ιλλυριούς. Το 435 π.χ, για δεύτερη φορά οι Κορίνθιοι θέλησαν δια θαλάσσης να ξανακαταλάβουν την Επίδαμνο. Ήρθαν λοιπόν με λίγα πλοία, αυτή τη φορά μέχρι το Ακτιο του Αμβακικού Κόλπου προς κατευθύνση Κέρκυρας. Μόλις τους αντελήφθηαν οι Κερκυραίοι να έρχονται, έπεσαν επάνω τους, τους νίκησαν και αναγκάστηκαν οι Κορίνθιοι να επιστρέψουν άπραγοι στην Κόρινθο.

Την τρίτη και τελευταία φορά το 433 π.Χ με ισχυρότατο δυναμικό στόλο αποτελούμενο από 130 Τριήρεις αποφάσισαν οι Κορίνθιοι να επιστρέψουν και να τιμωρήσουν τους Κερκυραίους, στο σημείο όπου έγινε η Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ. που ήταν η μεγαλύτερη Ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων.

Γράφει λοιπόν ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ:

Οι δε Κερκυραίοι … εστατοπευδεύσαντο εν μια των νήσων αι καλούνται Σύβοτα και αι αττικαί δέκα παρήσαν.Επι δε τη Λευκίμμη αυτοίς τω ακρωτηρίω ο πεζός ήν και Ζακυνθίων χίλιοι οπλίται βεβοηθηκότες.

Δηλαδή

Οι Κερκυραίοι …………… εγκατεστάθησαν με τον στόλο τους σε ένα από τα νησιά τα οποία καλούνται Σύβοτα και μαζί με τις Κερκυραϊκές Τριήρεις ήταν εκεί και οι δέκα Αθηναϊκές Τριήρεις. Ο πεζός εξάλλου στρατός τους ήταν στο Ακρωτήριο της Λευκίμμης μαζί με χίλιους οπλίτες από τη Ζάκυνθο οι οποίοι είχαν έλθει να βοηθήσουν τους Κερκυραίους.

Κατά συνέπεια, αν τα Σύβοτα βρίσκονταν στις εκβολές του ποταμού Καλαμά θα ήταν στρατηγική αυτοκτονίας των Κερκυραίων να αφήσουν ανοχύρωτη την πόλη Λευκίμμη και να στείλουν τα πλοία τους πάνω πολύ μακρυά στις εκβολές του ποταμού Καλαμά. Οι Κορίνθιοι έτσι, θα είχαν καταλάβει και τη Λευκίμμη αλλά και ολόκληρη την Κέρκυρα. Ετσι και από στρατηγικής άποψης αποδεικνύεται ότι η αμυντική γραμμή των Κερκυραίων με τις 110 Τριήρεις και τις 10 Αθηναϊκές ήταν λοιπόν η γραμμή μεταξύ Λευκίμμη- σημερινά Σύβοτα (πρώην Μούρτος). Αν είχε διασπαστεί αυτή η αμυντική γραμμή οι Κορίνθιοι θα ήσαν οι νικητές. Δεν διεπάσθη όμως αυτή η γραμμή διότι ήρθαν από την Αθήνα την δεύτερη ημέρα της Ναυμαχίας και 20 άλλες Αθηναϊκές Τριήρεις προς βοήθεια των Κερκυραίων, όπως γράφει ο Θουκυδίδης κατά την λεπτομερειακή του διήγηση της Ναυμαχίας των Συβότων.

“Οι Κορίνθιοι τις είχαν δει πρώτοι” γράφει ο Θουκυδίδης (καθότι έρχονταν από τους Παξούς). Και συνεχίζει: “αιφνίδια ενώ πήγαιναν να ναυμαχήσουν οι Κορίνθιοι άρχισαν να οπισθοχωρούν. Οι δε Κερκυραίοι που δεν τις έβλεπαν τις 20 Αθηναϊκες Τριήρεις να έρχονται (αφού μπροστά υψωνόταν ανατολικά το βουόο και το ακρωτήριο της Λευκίμμης δηλαδή προς κατεύθυνση Παξών ) εξεπλάγην οι Κερκυραίοι βλέποντας τους Κορίνθιους να οπισθοχωρούν. Ετσι και από αυτή την πλευρά καταλαβαίνει κανείς ότι τα αρχαία Σύβοτα είναι τα σημερινά Σύβοτα. Αν τα Σύβοτα ήταν πάνω μακρυά στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, πρώτοι που θα έβλεπαν αυτές τις 20 Αθηναϊκές Τριήρεις θα ήταν οι Κερκυραίοι. Υπάρχουν και άλλες μεταγενέστερες ιστορικές πηγές που αποδεικνύουν ότι τα αρχαία Σύβοτα είναι τα σημερινά όπως οι Γεωγραφικοί Χάρτες του αρχαίου Κλαύδιου Πτολεμαίου και άλλοι πολλοί. Επιφυλασσόμεθα για αργότερα αν συντρέξουν λόγοι.

Κυριε ΦΑΤΣΙΟ

Στο εν λόγω άρθρο σας “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ …….. ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ” που απ’ότι ερμηνεύεται, το μεγαλύτερο μέρος των πηγών σας, τις πήρατε διαβάζοντας το προαναφερόμενο εμπεριστατωμένο Βιβλίο μας περί των Αρχαίων Θεσπρωτικών Πόλεων και κατ’ ανάγκη και περί Συβότων. Δυστυχώς όμως περιοριστήκατε σε εικασίες και υποθέσεις σύγχρονων Συγγραφέων όπως των προαναφερομένων Κωνσταντίνου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και Σωτηρίου ΔΑΚΑΡΗ. Αφού αυτές είναι εικασίες δεν αποτελούν κατά συνέπεια και αποδείξεις.

Στο δημοσιευθέν προαναφερόμενο Βιβλίο μας το 2008 ο υπογράφων στον τίτλο του βιβλίου αυτού αναφέρομαι Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Συγγραφέας -Δρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Γράψατε λοιπόν στο προαναφερόμενο άρθρο σας προφανώς για να μειώσετε το κύρος και την πνευματική αξία των ερευνών μου, Απόφοιτος της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς.

Αυτό το τελευταίο κ Αλκη ΦΑΤΣΙΟ αναφέρεται στο Βιογραφικό μου και όχι στον τίτλο του Βιβλίου.

Γιατί λοιπόν δεν γράφατε καλύτερα, Απόφοιτος Στοιχειώδους Εκπαίδευσης ή Απόφοιτος Μέσης Εκπαίδευσης που και πάλι αναγράφεται στο βιογραφικό μου;;;. Αυτά θα ήταν καλύτερο. Νομίζω.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Κύριε Αλκη ΦΑΤΣΙΟ

Η εν λόγω ανοικτή επιστολή σας δεν είναι και τόσο ανοικτή αφού προορίζεται ονομαστικά για τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και για τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Δεν αναφέρατε όμως και εμάς στη επιστολή σας, δηλαδή τον ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΒΟΤΩΝ, ο οποίος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα της ίδρυσης του ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ.

Με διαφορετικά λόγια, ζητάτε να μας δικάσουν ΕΡΗΜΗΝ τη στιγμή που δεν μας συμπεριλαμβάνετε στους παραλήπτες.

Η μη αναγραφή από πλευράς σας και του ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ στη επιστολή σας, συνιστά κατά τη γνώμη μας σε τέτοιες περιπτώσεις βαρύτατη παράλειψη από νομικής πλευράς.

Κατά συνέπεια ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΒΟΤΩΝ επιφυλάσσεται του δικαιώματος για πάσαν νόμιμη επ’αυτού συνέχεια.

Και κάτι άλλο πριν τελειώσω Κύριε Αλκη Φάτσιο

Φαίνεται η εξάγλωσση επιγραφή από έργο του ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ και η ίδρυση του Θουκυδίδειου Ναυτικού Μουσείου ΣΥΒΟΤΩΝ σας πείραξε, αφού τα διαβήματα σας αποσκοπούν ότι η Ναυμαχία των Συβότων δεν έγινε στο θαλάσσιο χώρο των σημερινών Συβότων. Ετσι τα σημερινά Σύβοτα λοιπόν δεν είναι τα Σύβοτα της Ναυμαχίας των Συβότων κατά τη γνώμη σας.

Γιατί λοιπόν δεν κάνετε και διαβήματα παράλληλα προς τις καθ ύλην αρμόδιες Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες να αλλάξει το όνομα και της Κοινότητας των ΣΥΒΟΤΩΝ και απο Σύβοτα να ξαναγίνει πάλι “Μούρτος” δηλαδή όπως ήταν και παλαιότερα!!!.

Τούτο θα ήταν ακόμα καλύτερο.

Σας υπενθυμίζω ότι η σημερινή Kοινότητα των Συβότων έλαβε αυτό το όνομα από διακεκριμένους ιστορικούς του Υπουργείου Πολιτισμού περί το 1950 απ’οτι ενθυμούμαι εις ανάμνηση της Ναυμαχίας των Συβότων το 433 π.Χ που είχε γίνει στο θαλάσσιο χώρο τους.

Μετά τιμής
Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Η  εν λόγω επιστολή απευθύνεται πρωτίστως στον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και το Δημοτικό Συμβούλιο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας  καθώς και στη Εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ για να λάβει δια της δημοσίευσης γνώση του περιεχομένου του άρθρου και ο κ. Αλκης ΦΑΤΣΙΟΣ.

 

 

 

Το άρθρο του κ.Φάτσιου με τίτλο: Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας-Ερωτήσεις ζητούν απαντήσεις

ΠΡΟΣ : 1) κυρίους Δήμαρχο Ηγ/τσας, Πρόεδρο Δ.Σ Ηγ/τσας και δι’αυτών στο Δημοτικό Συμβούλιο. 2) κύριο Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Κατά μήνα Σεπτέμβριο 2017, στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της περιοχής μας, δημοσιεύθηκε άρθρο μου με τίτλο ‘’ ΙΣΤΟΡΙΚΑ και … ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ερωτήματα ’’ που αφορούσε απόψεις, σχετικά με την θαλάσσια περιοχή, όπου έγινε η περίφημη ‘’ Ναυμαχία των Συβότων ‘’ το 433 π.Χ.

Μεταξύ άλλων υπηρεσιών, κοινοποίησα το κείμενο εκείνο και εις υμάς, και ανέμενα απαντήσεις στα εκεί αναφερόμενα ερωτήματά μου, για το εκεί αναφερόμενο θέμα. Επειδή όμως παρήλθε διετία και πλέον, και εξ’όσων γνωρίζω ΟΥΔΕΜΙΑ απάντηση δημοσιεύθηκε στον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, επανέρχομαι και πάλι ελπίζοντας να φανώ πιο τυχερός… και μέσω εμού πολλοί συμπολίτες μας… Αναμένω λοιπόν απαντήσεις σας και ελπίζω να μην απαιτηθεί να σας υπενθυμίσω και τις Νομικές σας Υποχρεώσεις προς απάντηση εντός του προβλεπομένου χρόνου από τις κείμενες διατάξεις, και που αφορούν αυτούς που προϊστανται του Δημόσιου ή ευρύτερα Δημόσιου φορέα.

Η υποχρέωση αυτή, γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική, όταν οι ερωτήσεις επί συγκεκριμένων ερωτημάτων, σχετίζονται (μεταξύ άλλων) με δαπάνες κινητών (ανέγερση επιγραφών κ.λ.π.) ή παραχώρηση χρήσεως ακινήτων (για στέγαση δήθεν Μουσείου κ.λ.π.) – όπως τουλάχιστον διατείνονται οι εμπνευστές αυτής της ιστορίας – επί τη βάσει της υπ’αριθμ. 225/2012 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγ/τσας.

Συνημμένως σας κοινοποιώ και πάλι το σχετικό μου άρθρο με τα εκεί αναφερόμενα ερωτήματα.

Με εκτίμηση

Άλκης Φάτσιος

Ηγουμενίτσα 3/1/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *