Ρεύμα: Αυτές είναι οι 5 κατηγορίες των νέων επιδοτήσεων -Έως και 240 ευρώ τη μεγαβατώρα

Share Button

Την περαιτέρω ενίσχυση της επιδότησης στο ρεύμα που θα δοθεί τον Ιούλιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διευρύνοντας τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των δικαιούχων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Για τον τρέχοντα μήνα το ενεργειακό κόστος θα καλυφθεί οριζόντια για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και η επιδότηση θα περιλαμβάνει όλες τις κατοικίες χωρίς όριο στην κατανάλωση ενέργειας. Το συνολικό κόστος χρηματοδότησης υπολογίζεται στα 722 εκατ ευρώ, αυξημένο κατά 300 εκατ. ευρώ.

Στην αρχή των ανακοινώσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που αντιμετωπίζει ικανοποιητικά ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, παρουσιάζοντας επιγραμματικά βασικές δράσεις για τη διασφάλιση της επάρκειας σε ενέργεια.

Aνακοίνωσε ότι η νέα πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου ενώ τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5. Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.

Ως προς την επιδότηση του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ότι διευρύνει από Ιούλιο τη στήριξη ως εξής:

– Με οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις η κυβέρνηση επιδοτεί όλες τις κατοικίες χωρίς όριο στην κατανάλωση ενέργειας. «οριζόντιας κάλυψης χωρίς εξαιρέσεις και επιδοτούμε όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όρια στη μηνιαία κατανάλωση, απορροφώντας έως και το 84% των αυξήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

– Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν από αναλυτικά από τους προμηθευτές ενέργειας τα τιμολόγια για τον μεθεπόμενο μήνα, καθώς αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής

Στο πλαίσιο αυτό οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το ύψος του κόστους της κιλοβατώρας το οποίο θα επωμιστούν τον επόμενο μήνα και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς περιορισμούς.

– Θα επιδοτηθούν όλες οι κατοικίες στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χωρίς όριο κατανάλωσης, για τον μήνα Ιούλιο.

– Οι καταναλωτές του κοινωνικού τιμολογίου θα ενισχυθούν με 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καλύπτοντας το 100% των αυξήσεων.

-Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο υπουργός, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.

«Και τώρα που η κρίση βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», διευρύνουμε τη στήριξή μας ώστε να καλύψουμε το σύνολο των πολιτών εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας και διαβεβαίωσε πως «αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *