Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα-Παρουσίαση Λευκώματος

Share Button

Παρουσίση ΛευκώματοςΗ Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου συνεχίζει την παράδοση έκδοσης Λευκωμάτων που ξεκίνησε εδώ και χρόνια με σκοπό τη διάσωση και διάδοση στοιχείων της παραδοσιακής ζωής των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ηπείρου.

Είχε ξεκινήσει με το αφιέρωμα στη Σαρακατσάνα γυναίκα με τίτλο «Σαρακατσάνα, εικόνα και Λόγος», συνέχισε με το φωτογραφικό Λεύκωμα «Σαρακατσαναίοι, πορεία στον τόπο και το χρόνο» και το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε το Λεύκωμα Γενεαλογικών δένδρων: «Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα».

Το Λεύκωμα περιλαμβάνει σε μία καλαίσθητη έκδοση 284 σελίδων τα Γενεαλογικά Δένδρα των τελευταίων νομάδων κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων, περίπου 80 οικογένειες, με 15000 μέλη σε διάστημα δύο αιώνων (μέχρι τα εφτά ζωνάρια…..), με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που το περισσότερο παρουσιάζεται για πρώτη φορά (περίπου 500 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου) και με σύντομο ιστορικό για κάθε οικογένεια (τόποι μετακίνησης, σημαντικά γεγονότα κ.λπ) καθώς και αξιόλογα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην ιστορική διαδρομή των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου και στην ενσωμάτωσή τους στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Το Λεύκωμα πέρα από τα Γενεαλογικά στοιχεία παρουσιάζει αξιόλογα λαογραφικά στοιχεία από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων.

Το παραπάνω Λεύκωμα θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στην Αθήνα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50,. Η παρουσίαση θα γίνει από την Καθηγήτρια Λαογραφίας του Παν. Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη, την πρ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Καμηλάκη και τον Φιλόλογο Θεόδ. Γόγολο. Την εκδήλωση θα συντονίσει η πρ. Βουλευτής και Γ. Γραμματέας Ισότητας κ. Ευγενία Τσουμάνη.

Η συνεργασία της Αδελφότητας με τον ΟΠΑΝΔΑ συνεχίζεται με την οργάνωση έκθεσης αντικειμένων και ειδών λαϊκής τέχνης από την ζωή των Σαρακατσαναίων στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων από το θάνατο της μεγάλης λαογράφου Αγγ. Χατζημιχάλη.

Το Λεύκωμα «Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα» έχει παρουσιασθεί επίσης με ιδιαίτερη επιτυχία στα Ιωάννινα στις 11 Νοεμβρίου, στην Ηγουμενίτσα 12 Νοεμβρίου και στην Πρέβεζα 13 Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *