Σχολεία: Ξεκινά σήμερα η τηλεκπαίδευση για γυμνάσια-λύκεια, τι θα γίνει με τα διά ζώσης μαθήματα -Ανοίγουν τη Δευτέρα τα δημοτικά

Share Button

Μετά από δύο μήνες, τα σχολεία ανοίγουν πάλι, με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία να κάνουν «πρεμιέρα» την προσεχή Δευτέρα.

Η απόφαση για έναρξη των μαθημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ειλημμένη και τη Δευτέρα οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους, κάτω από αυστηρά βέβαια μέτρα.

Ποια σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Αναλυτικά, από τη Δευτέρα ανοίγουν τα εξής:

Δημοτικά σχολεία
Νηπιαγωγεία
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

Ανοίγουν τα σχολεία και στις «κόκκινες» περιοχές

Δεδομένο είναι πως ανοίγουν όλα τα δημοτικά της χώρας, ακόμη και όσα βρίσκονται σε περιοχές που τελούν υπό καθεστώς αυστηρού lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι οι εξής: Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης της ΠΕ Φθιώτιδας, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας και η Κάλυμνος.

Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια με τηλεκπαίδευση

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σήμερα ξεκινούν τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Προς το παρόν οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν αποφασίσει αν θα δώσουν «πράσινο φως» για την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία, κάτι που θα κάνουν την επόμενη εβδομάδα, παρατηρώντας και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μετά την περίοδο των γιορτών. Προς το παρόν τα μαθήματα αρχίζουν σήμερα με τηλεκπαίδευση.

Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εκτός των Δημοτικών και των νηπιαγωγείων, την Δευτέρα θα ανοίξουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Και εδώ θα ισχύουν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα στα δημοτικά σχολεία

Οπως έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Παιδείας, το άνοιγμα στα σχολεία θα γίνει διαφορετικά απ’ ότι τις προηγούμενες φορές.

Η προσέλευση θα γίνεται σε δόσεις, καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη για διαφορετική ώρα άφιξης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που ενδεχομένως δημιουργηθεί αφού τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους. Οπως σημειώνει το υπουργείο, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Επίσης, σε ισχύ είναι όλα τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτά είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
χρήση αντισηπτικών
σχολαστικοί καθαρισμοί
μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.

Από σήμερα οι ραντεβού για τεστ κορωνοϊού στους εκπαιδευτικούς

Από σήμερα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους εκπαιδευτικούς. Στον σύνδεσμο https://edu.testing.gov.gr/ μπορούν ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό και όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, έχουν ήδη προγραμματιστεί τα πρώτα ραντεβού για σήμερα.

Τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 εξασφάλισαν για την εκπαιδευτική κοινότητα τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η σύμπραξη των υπουργείων στοχεύει «στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον».

«Εν όψει της διά ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.

Όπως έγινε γνωστό, η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.

Πώς θα συνοδεύουν τα παιδιά στα σχολεία οι γονείς -Ο κωδικός για το SMS

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τη Δευτέρα οι γονείς/κηδεμόνες που θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο πρέπει να στείλουν SMS στο 13033. Αναλυτικά:

Επιλογή 4 στο SMS 13033

Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *