Σε έργα τέχνης μετατρέπει τα νεκρά πλατάνια, ένας ερασιτέχνης στην Ηγουμενίτσα

Share Button

Αν κάποιος διασχίσει τον ποδηλατοδρόμο της Ηγουμενίτσας, το μάτι του δεν θα σταθεί μόνο στη θάλασσα που βρίσκεται δίπλα ή την καταπράσινη φύση που τον περιβάλλει, αλλά θα θαυμάσει ξυλόγλυπτες δημιουργίες, που συνθέτουν ένα ιδιαίτερο εικαστικό περιβάλλον.

Έργα σμιλεμένα πάνω σε κορμούς από νεκρά πλατάνια, που οι ρίζες τους βρίσκονται ακόμη μέσα στο έδαφος και «διηγούνται ιστορίες», από τη μυθολογία και τη ζωή στη φύση.

Ο δημιουργό τους, κ. Τάσος Σιδηρόπουλος δίπλα στα έργα του, καθαρίζει από τα χόρτα, τον περιβάλλοντα χώρο. Αν και Καστοριανός, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ηγουμενίτσα, την πόλη όπου τα τελευταία 9 χρόνια, εργάζεται ως στέλεχος μεγάλης Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας. Μοιάζει να τα απολαμβάνει και με ιδιαίτερη ικανοποίηση μας περιγράφει, πως έδωσε «ζωή» στα νεκρά πλατάνια του ποδηλατοδρόμου.

Τι λέει ο δημιουργός τους

Ο κ. Σιδηρόπουλος όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από χόμπι ασχολείται με την ξυλογλυπτική και τις κατασκευές από ξύλο. Ερωτηθείς, τι ήταν εκείνο που γέννησε την ιδέα να φιλοτεχνήσει ό,τι είχε απομείνει από τα πλατάνια που κατέστρεψε η ασθένεια μεταχρωματικό έλκος.

«Σε ένα περπάτημα στον ποδηλατοδρόμο, είδα πρώτα έναν κορμό, τον παρατήρησα και μου φάνηκε σαν κάθισμα. Τότε άρχισαν οι συνειρμοί. Σκέφτηκα αμέσως, τους θρύλους στην περιοχή. Λένε, πως η σπηλιά που βρίσκεται πάνω από την πόλη, στο πευκοδάσος, ήταν η ομηρική σπηλιά του κύκλωπα και πως, η νησίδα το Πρασούδι, λίγο πριν από την είσοδο στο λιμάνι είναι το μεγάλο λιθάρι που πέταξε στη θάλασσα. Η Ιθάκη δεν βρίσκεται και ιδιαίτερα μακριά. Έτσι, αυτό το αφήγημα γέννησε την ιδέα να λαξεύσω πάνω στα απομεινάρια του πλατάνου τον θρόνο του Οδυσσέα και το έκανα», λέει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Καθώς τις ελεύθερες ώρες του, φιλοτεχνούσε στον ποδηλατόδρομο, οι ντόπιοι που έκαναν τον περίπατο τους εκεί, ενθουσιάστηκαν. Ακόμη περισσότερο, με το αποτέλεσμα. Κάποιοι του υπέδειξαν όπως επισημαίνει, πως κρυμμένος μέσα σε βάτα, είναι ακόμη ένας κορμός από νεκρό πλατάνι.

«Αμέσως καθάρισα το σημείο και εντόπισα τα απομεινάρια του πλατάνου. Είδα πως το ξύλο, δεν ήταν πολύ σαθρό. Μπορούσα να προχωρήσω. Ήταν δύο κορμοί ενωμένοι. Καθώς τους κοίταζα είπα: ένα σκιουράκι με φουντωτή ουρά. Την επομένη ξεκίνησα το έργο».  

Φιλοδοξία του να ανοίξει εικαστική διαδρομή

Τις δημιουργίες του κ. Σιδηρόπουλου, δεν θαυμάζουν μόνο οι ντόπιοι, αλλά και οι τουρίστες. Στέκονται, περιεργάζονται και φωτογραφίζουν. Είναι δύο σημαντικά έργα τέχνης, που φιλοτεχνήθηκαν με πολύ μεράκι από τον καλλιτέχνη, αφιλοκερδώς. Χωρίς καμία αμοιβή. Φιλοδοξία του είναι να «ανοίξει» τον δρόμο, για μια εικαστική διαδρομή στον ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας.

«Θα μπορούσαμε με τη στήριξη της κοινωνίας, να αφυπνίσουμε και άλλους καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζωγράφους γλύπτες, ώστε να αναδειχθεί μια υπέροχη εικαστική διαδρομή», επισημαίνει ο Τάσος Σιδηρόπουλος.

Όπως αποκαλύπτει, έχει ακόμη δύο δημιουργίες από κορμούς δένδρων που ξέβρασε η θάλασσα. Πρόκειται για έναν κροκόδειλο και ένα δελφίνι μήκους 4,5 και 4,20 μέτρων αντίστοιχα, τα οποία σε συνεννόηση με τον δήμο αναμένεται να τοποθετηθούν σε σημεία της πόλης.

Τι είναι το μεταχρωματικό έλκος που σκοτώνει τα πλατάνια

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος», που προκαλείται από το θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, θερίζει τα πλατάνια. Τα απογυμνώνει αρχικά και στην συνέχεια τα σαπίζει. 

Τα πλατανάκια στο Λούρο αποτελούν παρελθόν, το ίδιο και στα άλλα ποτάμια της Ηπείρου, όπως στον Καλαμά, όπου η εικόνα του περιβάλλοντος έχει αλλάξει ριζικά. Το οικοσύστημα των πλατάνων χάθηκε. Οι αρμόδιοι, με λιγοστό δυναμικό και ό,τι μέσα διαθέτουν, επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» για τη σωτηρία των δέντρων από την καταστροφική αυτήν ασθένεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

1 response on Σε έργα τέχνης μετατρέπει τα νεκρά πλατάνια, ένας ερασιτέχνης στην Ηγουμενίτσα

  1. εύγε σε!

    Μιχαήλ Νταής Ε.
    Δικηγόρος Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *