Σε ιδιώτες η καθαριότητα σε Σύβοτα και Πέρδικα για 12 μήνες (+video)

Share Button

ergatis_aporimatoforo-620x320Την διενέργεια διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων από τις Δ.Ε. Συβότων-Πέρδικας και μεταφορά στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου (Ενδεικτικού προϋπολογισμού 169.500,00 €)», για δώδεκα μήνες αποφάσισε ο Δήμος Ηγουμενίτσας προσπαθώντας να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της καθαριότητας που ταλαιπωρεί και ταλανίζει πολλά χρόνια όλες τις παρελθούσες Δημοτικές αρχές.

Ένας από τους λόγους που επικαλείται η διοίκηση του Δήμου για την απόφασή της είναι η έλλειψη σε απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες καθαρισμού της πόλης και των δημοτικών εγκαταστάσεων καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες καθαρισμού.
Με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού, είτε μόνιμου είτε εποχιακού σε συνδυασμό με την έλλειψη της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής, ο Δήμος σηκώνει τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καθαριότητας.
«Ο κύριος λόγος που μας ώθησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι η αντικειμενική δυσκολία εύρυθμης λειτουργίας της αποκομιδής απορριμμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, το προσωπικό που εργάζεται στην αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ελάχιστο, καθώς δεν πραγματοποιούνται νέες προσλήψεις λόγω μνημονίου και δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης όσων συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε τα κενά με εποχιακούς εργαζόμενους οκτάμηνης και δίμηνης απασχόλησης. Οι εμβαλωματικές λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πολύ», τόνισε με δηλώσεις του στον Θεσπρωτικό Παλμό ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος.
«Σε ότι αφορά στον εξοπλισμό τα απορριμματοφόρα είναι παλιά και χρειάζονται συνεχείς επισκευές, ενώ είναι συχνό το φαινόμενο τα περισσότερα να έχουν βλάβη και να προσπαθούμε να κάνουμε την αποκομιδή με ένα ή δύο αυτοκίνητα. Εννοείται ότι λόγω της δραστικής μείωσης των οικονομικών πόρων του Δήμου υπάρχει αντικειμενική αδυναμία αγοράς νέων απορριμματοφόρων.
Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισης των προβλημάτων της αποκομιδής των απορριμμάτων και μπορούν να επιλυθούν με την επιλογή της λύσης που αφορά την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρία. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η λύση αυτή είναι απολύτως σωστή θεσμικά, ενώ με την πραγματοποίηση δημόσιου διαγωνισμού η διαδικασία είναι απολύτως διαυγής και ξεκάθαρη», συμπλήρωσε ο κ.Λώλος.

Η θέση των εργαζομένων

Από την μεριά τους οι εργαζόμενοι Ο.Τ.Α. Θεσπρωτίας δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη και επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις Δημοτικές Αρχές για την αποψίλωση του προσωπικού.

Το θέμα συζητήθηκε επισταμένως στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση (7 απο τους 8 παρόντες) καταψήφθισε με μοναδική εξαίρεση τον κ.Χρήστο Κάτσιο που υπερψήφισε ενώ από την μεριά της συμπολίτευσης η κ.Κοτσώνη δήλωσε παρούσα.

Δείτε τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και του προέδρου των εργαζομένων Ο.Τ.Α. Θεσπρωτίας καθώς και ολόκληρη την συνεδρίαση στο παρακάτω video:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *