Σε λουκέτο η εστίαση εδώ και 147 ημέρες: Πώς θα ανοίξει, τι εξετάζουν -Για ποιες ημερομηνίες συζητούν

Share Button

Σε αχαρτογράφητα νερά έχει μπει προ πολλού η εστίαση, η οποία σήμερα συμπληρώνει 147 ημέρες σε καραντίνα, χωρίς να φαίνεται ακόμα φως στην άκρη του τούνελ.

Το σενάριο του ανοίγματος με δρακόντειους περιορισμούς δείχνει να απομακρύνεται στην παρούσα φάση, ενώ αυτό που ξεκαθάρισαν οι επαγγελματίες του κλάδου, στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχαν με το Χ. Σταϊκούρα και τον Α. Γεωργιάδη, είναι ότι η εστίαση είναι αδύνατον να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Το 20% των καταστημάτων κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, πλέον, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί το πώς και πότε μπορούν να σηκώσουν ρολά οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ώρα που ήδη μπαίνουν οριστικά «λουκέτα» σε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας και το Γκάζι καταγράφονται 40 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 20% των επιχειρήσεων στην εστίαση κινδυνεύει να κλείσει οριστικά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι στις μικρότερες επιχειρήσεις- κυρίως καφέ- η κατάσταση δείχνει καλλίτερη λόγω του take away και του delivery. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική εκτιμώμενη απώλεια τζίρου κατά 70%, περιορίζεται στα επίπεδα του 46% λόγω του delivery.

Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Από τη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το οποίο θα καλυφθούν και οι επιχειρήσεις στην εστίαση. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων σε περίπου 15 ημέρες, οι επαγγελματίες του κλάδου ζήτησαν, επίσης, ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια του ευεργετικού μέτρου της πλήρους απαλλαγής από τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, αυτό θα ισχύσει για έναν ακόμα μήνα. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» οφειλών, δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Απώλειες 90% σε catering, κτήματα και αίθουσες δεξιώσεων

Η στήριξη του κλάδου χαρακτηρίζεται μονόδρομος, αφού σε διαφορετική περίπτωση το σοκ για την οικονομία και την απασχόληση θα είναι ισχυρό. Η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει- άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις περίπου 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται γύρω στους 330.000 άνθρωποι. Το πλήγμα σε ειδικές κατηγορίες του κλάδου είναι ήδη συντριπτικό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι επιχειρήσεις catering, οι αίθουσες δεξιώσεων, τα κτήματα βιώνουν απώλειες άνω του 90%. Αναμφίβολα, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Δεκέμβριο στέλνουν ένα πρώτο σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκε αύξηση των ανέργων κατά περίπου 28.000 άτομα, ενώ σε σύγκριση με πέρσι η αύξηση είναι της τάξης των 53.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *