Σε σταδιακή εφαρμογή από 1ης Ιουλίου τα νέα φορολογικά μέτρα 1,8 δισ.

Share Button

xrimata_doseis_aftodioikisiΕντός της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί και ενδεχομένως να ψηφισθεί το δεύτερο βαρύ πακέτο μέτρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η ψήφιση του νομοσχεδίου και η θετική έκβαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου θα οδηγήσει στην εκταμίευση άνω των 5,7 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην αγορά (αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές). Σε μία αγορά η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο και, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα συνεχισθεί, συνεπεία της αύξησης του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης. Σε διάστημα 18 μηνών θα αυξηθούν περίπου 10 φόροι. Το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από την 1η Ιουλίου και θα πλήξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και την αγορά, περιλαμβάνει:

1. Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, από την 1η Ιουλίου 2016. Τα νοικοκυριά αναμένεται να επιβαρυνθούν με 450 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου. Πρόκειται για την έκτη κατά σειράν αύξηση του ΦΠΑ, που γίνεται σε διάστημα έξι ετών. Μεταξύ των αγαθών και υπηρεσιών που θα αυξηθούν είναι:

• Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.λπ.) – αναψυκτικά – χυμοί.

• Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.

• Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.

• Είδη ένδυσης και υπόδησης.

• Καύσιμα.

• Οινοπνευματώδη ποτά.

• Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

• Συνδρομητική τηλεόραση.

• Αυτοκίνητα.

• Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

2. Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής, από τον Ιούλιο του 2016.

3. Καύσιμα. Ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, με τη μέση λιανική τιμή να ανεβαίνει στα 1,49 ευρώ το λίτρο. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι της τάξης των 3-4 λεπτά το λίτρο. Αυξήσεις σχεδιάζονται και για το πετρέλαιο θέρμανσης LPG και την κηροζίνη. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά, που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

5. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η εφαρμογή του μέτρου έχει καθορισθεί για τον Ιανουάριο του 2017.

6. Επιβολή φόρου 5% στο Διαδίκτυο (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

7. Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία. Οπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός, θα επιβληθεί ειδικό τέλος διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι (από 3 αστέρια) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η εφαρμογή μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2018.

8. Επιβολή φόρου στον καφέ. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κόστος ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά κιλό πρώτης ύλης. Η συσκευασία των 200 γραμμαρίων θα είναι ακριβότερη από 40 έως 60 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή του καφέ θα ακριβύνει κατά 25% περίπου. Από την εφαρμογή του μέτρου η κυβέρνηση προσδοκά 80 εκατ. ευρώ.

9. Αυτοκίνητα. Τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή των νέο σύστημα φορολόγησης αυτοκινήτων. Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή των χρεώσεων στη βάση της αξίας, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί το 2017.

10. Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *