Σενάριο για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών – Αναβάλλονται επ’ αόριστον 3.000 προσλήψεις

Share Button

kathigitesΤις ίδιες τακτικές με τις προηγούμενες ηγεσίες αλλά με… αριστερό πρόσημο ακολουθεί ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς στην αντιμετώπιση του μεγάλου βραχνά που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο κάθε χρόνο, των κενών στις σχολικές τάξεις.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς παραμένουν στα συρτάρια, με το βάρος να πέφτει ακόμα μία χρονιά στους αναπληρωτές, ενώ οι πρώτες δειλές δηλώσεις για «εθελοντική» αύξηση του ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών έκαναν ήδη την εμφάνισή τους.
Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για οποιαδήποτε τελεσίδικη απόφαση, έκανε λόγο για εκπαιδευτικούς που πιθανόν να θέλουν να εργαστούν μία δύο ώρες, παραπάνω συμβάλλοντας έτσι στο να ξεπεραστεί η κρίση. Παράλληλα, θα επανεξεταστούν «αλχημείες», όπως οι παράλληλες αναθέσεις αλλά και ο περιορισμός των εκπαιδευτικών αδειών για σπουδές, ακολουθώντας τα χνάρια των προκατόχων του, οι οποίοι είχαν δεχθεί σκληρή κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια για τις «τακτικές» τους.
Το ζήτημα των μόνιμων διορισμών (περίπου 2.500 με 3.000 σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης) έχει περάσει από σαράντα κύματα, με διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, μέχρι να βρεθεί η σωστή φόρμουλα διορισμού κι ενώ προοριζόταν να ενταχθεί σχετική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο, το υπουργείο συνειδητοποιεί τέλη Ιουλίου, και χωρίς να είναι γνωστό ακόμα πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ότι δεν φτάνει ο χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Εχουν αναβληθεί οι προσλήψεις. Ελπίζουμε έστω να βρούμε το χρόνο να τις κάνουμε στη μέση της χρονιάς», δήλωσε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, αν και μεταβατικό, σύμφωνα με την ηγεσία, χαρακτηρίζεται από έντονο πολιτικό παρασκήνιο.
Τόσο ανάμεσα στο δίδυμο της ηγεσίας, Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη, που φαίνεται να αποκλίνουν οι απόψεις τους σε ορισμένες διατάξεις, όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία σε αρκετά έντονους τόνους έχει διαφωνήσει με τις προωθούμενες αλλαγές. Βέβαια, δεν «ιδρώνει το αφτί» του υπουργού στις συχνές υπενθυμίσεις της Ν.Δ., ότι αποτελεί κόκκινη «γραμμή» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κατάθεσή του, καθώς όπως δήλωσε αφοπλιστικά «είναι πρόβλημα της αντιπολίτευσης τι διαλέγει να ψηφίσει και τι όχι».
Ο Αριστείδης Μπαλτάς εξέφρασε την επιθυμία του υπουργείου για επάρκεια σε καθηγητές από το πρώτο σχολικό κουδούνι, κάνοντας παράλληλα «εκπτώσεις» στον αριθμό των κενών, αναφέροντας ότι υπολογίζονται στα 20.000 κενά. Οι εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25.000 κενά.
Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», το υπουργείο κατάφερε να αποδεσμεύσει κάποια χρήματα για περίπου 10.000 αναπληρωτές, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, για εξεύρεση επιπλέον πόρων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τις αιτήσεις αναπληρωτών «τρέχει» από χθες και λήγει στις 7 Αυγούστου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *