ΣΕΘ: Μόνο μέσα από την Ευρωζώνη το μέλλον στις ιχθυοκαλλιέργειες

Share Button

psariaΤη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να διαφυλαχτεί το μέλλον του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας, που είναι συνδεδεμένο με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΘ, « οικονομική ασφυξία που έχει προκαλέσει ο περιορισμός κίνησης κεφαλαίων, έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον εφοδιασμό πρώτων υλών και στις μεταφορές κι εξαγωγές των προϊόντων. Η η παραγωγική διαδικασία στην ιχθυοκαλλιέργεια έχει συγκεκριμένους βιορυθμούς και οποιαδήποτε διατάραξή της έχει αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται ήδη στη θάλασσα ιχθυοαποθέματα αξίας 0,5 δισ. ευρώ. Αν δεν ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση, καθώς συγκεκριμένες ανάγκες δεν είναι θεωρητικές, αλλά εντελώς πρακτικές και άμεσες, όπως, για παράδειγμα, η εξασφάλιση της τροφή τους, τότε απλά θα αφεθεί να πεθάνει μαζί με τα ψάρια και άλλος ένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας που θα συμπαρασύρει μία ομάδα υποστηρικτικών κλάδων, όπως οι παραγωγοί φελιζόλ, διχτυών και επαγγέλματα δύτες, τοπικά καταστήματα προμηθειών και μεταφορών, καταστρέφοντας μικρές επαρχιακές κοινωνίες που ζουν από την εργασία και τις προμήθειες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλλασοκαλλιεργειών εκπροσωπεί τον πρώτο κλάδο ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα, απασχολεί άμεσα και έμμεσα 12.000 εργαζόμενους σε παραμεθόριες περιοχές σε όλη τη χώρα και συμβάλει στην εθνική οικονομία με 0,8 δισ. ευρώ, ετησίως.

«Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και οι εργαζόμενοί της αποτελούν πυλώνα της οικονομίας και της εξωστρέφειας της χώρας. Ζητείται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαφυλαχτεί το μέλλον του κλάδου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την άμεση επαναλειτουργία της οικονομίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί για την Θεσπρωτία την βαριά της βιομηχανία. Τα νούμερα και οι αριθμοί αποτυπώνουν του λόγου το αληθές. Δραστηριοποιούνται 27 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ένας ιχθυογεννητικός σταθμός και μια μονάδα προπάχυνσης η οποία παραλαμβάνει το ιχθύδιο σε βάρος 2 γραμμαρίων, το μεγαλώνει μέχρι να φθάσει τα 15 γραμμάρια, το εξετάζει κτηνιατρικά πριν διατεθεί στις μονάδες έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα υγείας. Η ετήσια απόδοση φθάνει περίπου στους 12.500 τόνους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *