Σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων την επόμενη διετία

Share Button

farmakaΣτη σταδιακή κατάργηση της προστασίας των τιμών των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και εκείνων που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) θα προχωρήσει τελικά η κυβέρνηση όπως είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς τον περασμένο Αύγουστο.

Το μέτρο, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο (και αυτής) της διαπραγμάτευσης και την εκταμίευση των δυο δισ. ευρώ, αναφέρει το protothema.gr.

Ωστόσο, στην εκπνοή της θητείας του και λίγο πριν την παραίτηση της κυβέρνησης ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε… φροντίσει για τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Με σχέδιο υπουργικής απόφασης που είχε ετοιμάσει και που τελικά υπέγραψε ο διάδοχός του κ. Θάνος Δημόπουλος αποφασίστηκε μεν η νέα τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων (κάθε off patent φάρμακο μειώνεται στο 50% της τιμής που είχε το φάρμακο υπό προστασία δεδομένων είτε βάσει του μέσου όρου των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε και κάθε γενόσημο μειώνεται στο 32,5% της τιμής του off patent) αλλά παράλληλα κατασκευάστηκε και ένας «κόφτης» στις δραστικές μειώσεις των τιμών.

Έτσι, ορίστηκε ότι ναι μεν θα εφαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική αλλά υπό προϋποθέσεις: η τιμή των off patent φαρμάκων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των γενόσημων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.

Η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν η άμεση και άπαξ κατάργηση αυτής της προστασίας της τιμολόγησης των off – patent και γενοσήμων. Τελικά, η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του μηχανισμού προστασίας μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, κάτι που μεταφράζεται πρακτικά σε δραστικές μειώσεις των τιμών των δύο κατηγοριών φαρμάκων στα τέσσερα επόμενα δελτία τιμών.

Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τιμών του α’ εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off – patent φάρμακα και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του β’ εξαμήνου του 2016 τα off patent δεν θα μπορούν να μειωθούν κάτω από τα 7 ευρώ και τα γενόσημα κάτω από τα 4 ευρώ.

Στο δελτίο τιμών του α’ εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα πέσει στα 4,5 ευρώ για τα off – patent και στα 3 ευρώ για τα γενόσημα. Τέλος, στο τέταρτο δελτίο τιμών, αυτό που θα εκδοθεί μέσα στο β’ εξάμηνο του 2017, το όριο προστασίας θα πέσει στο 1 ευρώ τόσο για off – patent όσο και για γενόσημα.

Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα – το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *