SL2: Ένα πρωτάθλημα που «αναβαθμίστηκε», τα προβλήματα όμως παρέμειναν

Share Button

«Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν» ανέφερε σε ένα τραγούδι του ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου, ένα τραγούδι που θα μπορούσε να πει κανείς πως ταιριάζει στην περίπτωση του φετινού πρωταθλήματος της Super League 2.

Ένα πρωτάθλημα που έχουν περάσει δώδεκα μέρες από τότε που ολοκληρώθηκε και στο οποίο πήραν μέρος ιστορικές ομάδες (Λάρισα, Ηρακλής, Καλαμάτα, Ξάνθη, Νίκη Βόλου, Αιγάλεω κ.α.), αλλά και για πρώτη φορά οι Β ομάδες του Big 4 (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ). Το φετινό πρωτάθλημα ξεκινούσε «αναβαθμισμένο σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο όπως όλα έδειξαν η υποτιθέμενη αναβάθμιση είχε πολλά κενά, αλλά και αρκετή ταλαιπωρία για τις ομάδες, καθώς επίσης και πολλά προβλήματα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το περυσινό πρωτάθλημα της Super League 2 δηλαδή αυτό της περιόδου 2020-21 ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί ποτέ πριν. Παρά την αργοπορημένη του έναρξη, αλλά και το γεγονός , ότι το εν λόγω πρωτάθλημα έγινε fast track λόγω της πανδημίας του κορωνοϊο (ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα 4 μηνών) και εξελίχτηκε σε ένα από τα πιο συναρπαστικά που είδαμε τα τελευταία χρόνια (το δεύτερο καλύτερο μετά από εκείνο της περιόδου 2012-13). Σ΄αυτό συνετέλεσε το ότι ο αριθμός των ομάδων ήταν 12 για δεύτερη σερί χρονιά (το ίδιο είχε γίνει και την σεζόν 2019-20), ο μικρότερος που υπήρξε ποτέ (συνήθως το πρωτάθλημα διεξαγόταν με 18 ομάδες, ενώ το ανώτερο που είχε φτάσει ήταν 21 την περίοδο 2012-13), αλλά και το ότι ήταν σε έναν ενιαίο όμιλο.

Παράλληλα υπήρχε κίνητρο για όλες τις ομάδες, καθώς αυτοί που θα καταλάμβαναν τις θέσεις 1-6 θα συμμετείχαν στα πλέι οφ για την άνοδο, ενώ αυτοί που θα καταλάμβαναν τις θέσεις από το 6 μέχρι το 12 θα συμμετείχαν στα πλέι άουτ και θα έδιναν μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είχε σαν συνέπεια οι 4 από τις 6 ομάδες των πλέι οφ Ιωνικός, Εργοτέλης, Λεβαδειακός και Ξάνθη να δώσουν μάχη μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για το «χρυσό» εισιτήριο που οδηγούσε στην Super League 1 το οποίο και πήρε ο Ιωνικός, ενώ την τελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ 3 ομάδες Τρίκαλα, Δόξα Δράμας και Καραϊσκάκης έδωσαν μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού με τους Ηπειρώτες να είναι οι άτυχοι…

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος εκείνου αποφασίστηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να υπάρξει «αναβάθμιση» της κατηγορίας, με ένα πλάνο που έκανε λόγο για 36 ΠΑΕ. Ένα πλάνο που κάπου… έμπαζε. Παράλληλα στόχος της κίνησης του αυτής, δεν ήταν άλλος από το να μειώσει τις επαγγελματικές κατηγορίες από 3 σε 2, κάτι που θα γινόταν με την συνένωση της Super League 2 με την Football League… Ωστόσο, η «αναβάθμιση» αυτή εξελίχτηκε σε ταλαιπωρία για τις ομάδες, οι οποίες έπρεπε μεταξύ άλλων να καταβάλουν συνολικά 500 χιλιάρικα για το μετοχικό κεφάλαιο και την εγγυητική (350.000 +150.000 ευρώ)

Πέρα όμως από αυτό το κομμάτι, οι ομάδες είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα μια ταλαιπωρία καθώς η ΕΕΑ τους άναβε «κόκκινο» σ΄ότι είχε να κάνει με την διαδικασία για την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα, ωστόσο αυτές στην συνέχεια δικαιώνονταν από το Διαιτητικό Δικαστήριο στο οποίο και προσέφευγαν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ζακύνθου, η οποία δικαιώθηκε μια μέρα πριν από την σέντρα του πρωταθλήματος, η πρεμιέρα του οποίου ήταν να γίνει στις 30 Οκτωβρίου αλλά τελικά αναβλήθηκε… για να γίνει νέα κλήρωση στην οποία συμμετείχε η ίδια και η Καβάλα… Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό, καθώς είχαν υπάρξει ακόμα τρεις ημερομηνίες που ήταν επικρατέστερες για την έναρξη του πρωταθλήματος (10 Οκτωβρίου, 17 και 12 Σεπτεμβρίου) κάτι το οποίο δεν έγινε…

Εκτός όμως από τα παραπάνω υπήρξε κάτι, το οποίο αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Αυτό δεν ήταν άλλο από την απόφαση να πάρουν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα 34, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους Βόρειο και Νότιο (τελευταία φορά που το πρωτάθλημα διεξήχθη σε δύο ομίλους ήταν τις σεζόν 2013-14 και 2014-15), από τους οποίους θα προέκυπταν οι δύο πρωταθλητές. Βέροια και Λεβαδειακός ήταν αυτοί που τελικά κατάφεραν να αναδειχτούν πρωταθλητές στους ομίλους τους, ωστόσο αυτό δεν σήμαινε ότι θα ανέβαιναν και απευθείας στην μεγάλη κατηγορία.

Αμφότεροι κλήθηκαν την περασμένη Κυριακή (8/5) να παίξουν το πρώτο από τα δύο μπαράζ για την άνοδο (την προσεχή Κυριακή 15/5 ακολουθεί το δεύτερο), με τον ηττημένο να καλείται στη συνέχεια να αντιμετωπίσει σε διπλό μπαράζ την 13η της Super League Λαμία… Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν στους δύο ομίλους της κατηγορίας , αυτές δεν είχαν κάποιο αγωνιστικό κίνητρο, σε σχέση με την περυσινή σεζόν με τους παίκτες και τους παράγοντες των ομάδων να έχουν χαρακτηρίσει αρκετές φορές το περυσινό πρωτάθλημα καλύτερο από το φετινό, όσον αφορά την δομή του και την διεξαγωγή του.

Ωστόσο, αυτά δεν ήταν η μοναδική «πληγή», καθώς υπήρξαν κι άλλες. Μια εξ αυτών είχε να κάνει με τα έσοδα που έπρεπε να πάρουν οι ομάδες. Μοναδικό βέβαιο έσοδο ήταν αυτό των 20.000 ευρώ από την στοιχηματική εταιρία Betsson που ήταν η χορηγός του πρωταθλήματος, το οποίο όταν ξεκίνησε δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη, καθώς δεν είχε υπογραφεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Λίγκας με την ΕΡΤ (αποδέχτηκε την πρόταση που της έγινε για 3,1 εκατομμύριο μικτά και 1,2 εκατ. μπόνους, μετά την αρνητική απάντηση της Δημόσιας Τηλεόρασης, στην πρόταση της Διοργανώτριας Αρχής για 3,2 εκατ. ευρώ καθαρά, 1,5 εκατ. ευρώ μπόνους και 300 χιλιάδες επιπλέον για τις ομάδες των μπαράζ) ενώ τα έσοδα από το Στοίχημα αποτελούσαν ερωτηματικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμερα, οι ομάδες δεν έχουν πάρει τα ποσά που είναι να πάρουν ή έχουν πάρει ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά.

Όσον αφορά τα ευτράπελα της κατηγορίας αυτά ήταν ουκ ολίγα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την Καβάλα που στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και λόγω του ότι δεν είχε ρόστερ, γιατί δεν είχε μπορέσει να κάνει μεταγραφές… ήταν αναγκασμένη να αγωνίζεται με μπασκετμπολίστες και μποξέρ, την Ζάκυνθο που στον πρώτο γύρο ήταν αναγκασμένη να παίζει στον πρώτο γύρο με 14 παίκτες, επειδή δεν μπόρεσε να κάνει μεταγραφές, την Ρόδο που στα πιο πολλά παιχνίδια της αναγκάστηκαν παίκτες της που δεν ήταν τερματοφύλακες να εκτελέσουν χρέη τερματοφύλακα και που κατέβηκε εξ ανάγκης στο τελευταίο παιχνίδι με τον Καραϊσκάκη για να γλιτώσει τον υποβιβασμό στις τοπικές κατηγορίες, τα Τρίκαλα που ήταν σε άθλια κατάσταση και είχαν εγκαταλείψει το πρωτάθλημα τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος κτλ.

Φτάνοντας στο δια ταύτα το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κάποιος, σ΄ότι έχει να κάνει με ένα πρωτάθλημα όπως αυτό της Super League 2 είναι ότι μπορεί ναι μεν το φετινό να «αναβαθμίστηκε», αλλά οι παθογένειες του παρελθόντος συνεχίζουν να υπάρχουν και να διογκώνονται όπως και τα προβλήματα με τις ομάδες και τους παίκτες, οι οποίοι όπως είθισται να συμβαίνει πάντα πληρώνουν τα σπασμένα, εξαιτίας των κακών χειρισμών της Πολιτείας αλλά και του εκάστοτε Υφυπουργού Αθλητισμού και ειδικά τα τελευταία χρόνια (όχι ότι πριν δεν υπήρχαν αυτά), που ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνιση του και στη χώρα μας για να αναδείξει την γύμνια που υπάρχει…

ΠΗΓΗ: www.sdna.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *