Σοκ από την αύξηση των κρουσμάτων: Επιστρέφει η μάσκα παντού

Share Button

Μια ακόμη, θερινή αυτή τη φορά, έξαρση της επιδημίας είναι γεγονός, με τους ειδικούς πλέον να παρακολουθούν με αγωνία την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοιού – είναι ραγδαία λόγω και του νέου υπέρμεταδοτικού στελέχους Δέλτα- και να απεύχονται να επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι πλην όμως όχι και αβάσιμοι φόβοι τους ότι πρόκειται για εκθετική αύξηση.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των νέων θετικών κρουσμάτων που άγγιξαν χθες τα 1.800 – υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς προχθές, Δευτέρα, ήταν 801, ενώ έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, από την τελευταία Τρίτη του Ιουνίου- σε συνδυασμό με τον μειούμενο αριθμό των εμβολιασμών που έχουν υποχωρήσει σημαντικά κάτω από τους 100.000 ημερησίως φθάνοντας ακόμη και τους 82.000 στις αρχές του μήνα, αποτελούν το… ιδανικό εύφλεκτο μείγμα που θα προκαλέσει μια καταστροφική επιδημική πυρκαγιά. Χθες πραγματοποιήθηκαν 91.643 εμβολιασμοί και οι συνολικοί ανήλθαν σε 8.802.118. 

Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, με το 40% των ενηλίκων να είναι ανεμβολίαστοι, η επιδημία εξελίσσεται σε μια μεγάλη απειλή για τον συγκεκριμένο πληθυσμό της χώρας. Μάλιστα, τόνισε το αρνητικό αποτύπωμα της επιδημίας στους μη θωρακισμένους πολίτες και το προηγούμενο διάστημα που δεν κυκλοφορούσε με τέτοια ταχύτητα η μετάλλαξη Δέλτα: από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ από τον Απρίλιο και μετά το 99% ήταν ανεμβολίαστοι.

Πλέγμα μέτρων για να ανακοπεί η επιδημία 

Οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση και για να αντιμετωπιστεί η αναβλητικότητα της καλοκαιρινής ραστώνης, το ευέλικτο πρόγραμμα προβλέπει τον εμβολιασμό και στον τόπο διακοπών μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, οπότε ο πολίτης καταχωρίζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα του προορισμού του θα μπορεί να πραγματοποιεί εκεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου του.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας.

Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από την ιχνηλάτηση προκύπτει πως το 32% των θετικών περιστατικών κορωνοιού των τελευταίων ημερών αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Την επιδημία σε αυτή τη φάση οδηγούν οι νέοι, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα 27 έτη. Μάλιστα, κατά τόπους ο ηλικιακός μέσος όρος έχει πέσει ακόμη περαιτέρω, όπως στον νότιο τομέα Αττικής το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 χρόνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *