Σωτήρης Γιάκης: Ποιοτικά χαρακτηριστικά υποψηφιότητας Παναγιώτη Νταή

Share Button

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

η συμπόρευσή μου με τον Παναγιώτη Νταή ήταν θα έλεγα, νομοτελειακή.

Προέταξα το δημόσιο συμφέρον έναντι του προσωπικού, που θα ήταν η καλή «διαγωγή» μου σύμφωνα με το πολιτικό μου συμφέρον.

Παρακάτω, πολύ σύντομα και επιγραμματικά, θα παραθέσω τους βασικούς αντικειμενικούς λόγους που βάρυναν στην απόφασή μου, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθώ στην υποκειμενική μου αντίληψη για τον  άνθρωπο Παναγιώτη Νταή , που χαρακτηρίζεται από ευγένεια, ήθος, αξιοπρέπεια,  πολιτισμό, ευρυμάθεια, οξύνοια και πολιτική οξυδέρκεια.

Ο κ. Νταής είναι ειδικός επιστήμων στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Με βάση το πρόγραμμα σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έχει

# εξειδικευθεί

– στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες της Αυτοδιοίκησης.

– στο θεσμικό πλαίσιο της αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, τη σχετική νομολογία και διοικητική πρακτική.

# Έχει εμβαθύνει

– στην δημόσια διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιστημονικά.

 

Με το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην Δημόσια πολιτική, έχει

# την επιστημονική κατάρτιση και επάρκεια, να αναλύει και να κατανοεί τις βασικές αλλαγές που συντελούνται στον  ρόλο, τα νομικά θεμέλια και τους θεσμούς, καθώς και

# στην οργάνωση και τη λειτουργία του σύγχρονου κράτους.

 

Πέραν όμως από την αδιαμφισβήτητη επιστημονική του κατάρτιση και εξειδίκευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνοντα ρόλο ενέχει και η επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Τα τελευταία 12 χρόνια διετέλεσε Προϊστάμενος των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τα προγράμματα ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών στα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Επι πολλά έτη διετέλεσε Προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είχε σημαντική συμβολή στην ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠ.

Κορωνίδα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας αποτέλεσε η τοποθέτησή του (το 2020) στη θέση του εκτελεστικού Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, όπου παρέλαβε ένα φορέα με πολλά και μεγάλα προβλήματα (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων η προηγούμενη ονομασία του) και τον μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο δημόσιο οργανισμό, που διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό δεκαπλάσιο από αυτόν του Δήμου Ηγουμενίτσας, για έργα και δράσεις αναβάθμισης των πολιτιστικών υποδομών της χώρας και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων.

Χαρακτηριστικό δε της ικανότητάς του στην διαχείριση όλων αυτών των κρίσιμων πόστων ήταν ότι αποτέλεσε βασική επιλογή όλων των κυβερνήσεων είτε ήταν κεντροαριστερές είτε κεντροδεξιές.

Σημαντική κρίνεται επίσης και η συμβολή του στην λειτουργία του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ του οποίου τα τελευταία 6 χρόνια αποτελεί μέλος του ΔΣ.

Κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου του ΔΣ Σταύρου Μπένου – πρώην υπουργού με υπερκομματική αποδοχή –  κύρια δράση του σωματείου είναι ο σχεδιασμός των αναπτυξιακών Προγραμμάτων Πολιτιστικών Διαδρομών, που αποτελούν εξειδικευμένα και επώνυμα τουριστικά προϊόντα.

Από τους βασικούς στόχους του σωματείου είναι η συμβολή στην προστασία και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων όπως για παράδειγμα τα Αρχαία Γίτανα και το Θέατρο Γιτάνων.

Ας μην ξεχνούμε ότι βασικό αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου, πολιτιστικά και τουριστικά. Η συνένωσή τους επίσης σε μια ενιαία πολιτιστική διαδρομή συνεκτικά δεμένη με τον αστικό ιστό.

Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφθώ κανέναν καταλληλότερο να το πετύχει αυτό από τον Παναγιώτη.

Η εμπειρία, οι γνώσεις που αποκόμισε αλλά και οι γνωριμίες που συνήψε ως διευθυντικό στέλεχος, όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι  πρότινος που αποσπάστηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, μέσα στην ίδια την πηγή των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αποτελεί αναντίρρητα μια χρυσή ευκαιρία για τον Δήμο μας.

Ο Παναγιώτης Νταής είναι ο μόνος αυτήν την στιγμή, που μπορεί σηκώνοντας το ακουστικό του να συνομιλήσει απευθείας με όλα τα golden boys της κυβέρνησης, που ειρήσθω εν παρόδω, οι περισσότεροι ήταν μέχρι χθες συνεργάτες του και να μιλήσει ακριβώς την ίδια τεχνοκρατική γλώσσα μαζί τους.

Απέναντι λοιπόν σε

# έναν εξειδικευμένο επιστήμονα στην τοπική Αυτοδιοίκηση και στην διαχείριση της, σε

# έναν επαγγελματία επί θεμάτων που άπτονται της εξεύρεσης πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία και της εκταμίευσης χρημάτων για υλοποίηση έργων και σε

# έναν άνθρωπο που μέσω του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ μπορεί να πετύχει επιτάχυνση της ανάδειξης και αξιοποίησης  του  αρχαιολογικού μας πλούτου ειλικρινά, δεν μπορώ να φαντασθώ κανέναν καταλληλότερο, από τον ίδιο τον Παναγιώτη Νταή!

Σας προσκαλώ και σας παρακαλώ όλους και όλες, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να γίνετε κοινωνοί των θέσεων, των απόψεων και των προτάσεών μας. και να κρίνετε νηφάλια και αντικειμενικά, σε ποιους θα εμπιστευθείτε για τα επόμενα 5 χρόνια, τις τύχες και την διαχείριση του Δήμου μας και του μέλλοντος των παιδιών και των νέων ανθρώπων μας!
Γιατί, ενώ ουσιαστικά δεν μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνει εντούτοις, το Κοινό Μέλλον μας!!

Σας ευχαριστώ ειλικρινά, για τον πολύτιμο χρόνο σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *