Σπυρόπουλος στο topontiki.gr: «Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο – Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις αλλά αυτόνομη πορεία»

Share Button

Για τα σχέδια του Κινήματος Αλλαγής, τις ίσες αποστάσεις, αλλά και την δημοσκοπική άνοδο των ποσοστών του κόμματος μιλάει στο topontiki.gr το Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Όσον αφορά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ο κ. Σπυρόπουλος λέει πως «ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέρει τον χρόνο που θα διεξαχθούν». Ενώ για τα σχέδια του ΚΙΝΑΛ της «εποχής Ανδρουλάκη» ο κ. Σπυρόπουλος αποκαλύπτει ότι μόλις «τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, είμαστε έτοιμοι να καλέσουμε τους χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές μας, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δώσουν μαζικά το ‘παρών’»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια; Ποια μέτρα λέτε ότι πρέπει να υιοθετήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση αρχικά είχε υποβαθμίσει το ζήτημα της ακριβείας, το θεωρούσε παροδικό. Στη συνέχεια έλαβε οριζόντια μέτρα, χωρίς στόχευση για να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους. Η πραγματικότητα όμως την έχει διαψεύσει οικτρά. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός άγγιξε το 5,5%, πάνω από τον Μέσο Όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι χαμηλόμισθοι έχουν χάσει πάνω από 10% της αγοραστικής τους αξίας, ενώ με τις φοροαπαλλαγές στα μερίσματα και τη μεγάλη περιουσία η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε περισσότερα στους λίγους. Ως ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε ένα μείγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους όπως οι ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις και φυσικά, γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, άμεσα και όχι τον Μάιο. Καταθέσαμε επίσης συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση προς την κυβέρνηση για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ που θα αφορα 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.  Εκτός όμως από τα άμεσα μέτρα, προτείνουμε και τρόπους για την αντιμετώπιση πάγιων δυσλειτουργιών που αυξάνουν το κόστος για τους πολίτες. Πρέπει να ενισχύσουμε τις ανεξάρτητες αρχές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ολιγοπωλιακές στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στην αγορά, θέτοντας πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής που πληρώνουν οι καταναλωτές. Το κόστος της ενεργειακής κρίσης πρέπει επιτέλους να το επωμιστούν και οι πάροχοι ενέργειας. Παράλληλα αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να μειώσουμε το κόστος ενέργειας, αυξάνοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μειώνοντας αντίστοιχα την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Μπορούμε επίσης να ενισχύσουμε τις ενεργειακές κοινότητες, ώστε να μειωθεί το κόστος σε αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς και βεβαίως, με ένα  ισχυρό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα μειώσει τις ανάγκες ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Βλέπετε νέο κύμα ανεργίας και λουκέτων λόγω της ακρίβειας;

Αναμφίβολα η ακρίβεια και η απουσία δραστικών μέτρων από την κυβέρνηση  δημιουργούν πιέσεις τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία. Παρά την ωραιοποίηση που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ξοδέψαμε πάνω από 43 δις στη διετία 2020-2021 για να επιστρέψουμε στο ΑΕΠ που είχαμε το 2019. Δεν καταφέραμε όμως να οικοδομήσουμε μια εξωστρεφή και ανθεκτική οικονομία. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι μαζί με την ανάπτυξη το 2021, αυξήθηκε θεαματικά και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Η ανάκαμψη αυτή, δηλαδή, συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με την κατανάλωση και όχι τις νέες επενδύσεις.

Δύο μήνες μετά την εκλογή του αρχηγού το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη αποκτήσει εσωκομματική αντιπολίτευση; Τι απαντάτε σ’ αυτούς που σας κατηγορούν για «ίσες αποστάσεις»;

Για εμάς δεν υπάρχουν  ίσες αποστάσεις, υπάρχει ξεκάθαρη αυτόνομη πορεία με καθαρές πολιτικές θέσεις και εποικοδομητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, πράγμα που λείπει στο πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή. Δεν πολιτευτήκαμε και δεν θα πολιτευθούμε με τη μεζούρα. Είμαστε διαφορετικό κόμμα τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της και θα συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές που θα αμβλύνουν τις ανισότητες. Είναι εμφανές ότι η δυναμική που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ τους ενοχλεί και προσπαθουν να μας κολλήσουν διάφορες ταμπέλες, για να θολώσουν την εικόνα. Οι πολίτες κουράστηκαν από την άγονη αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  Αναζητούν ουσιαστικές λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με τεκμηριωμένο πρόγραμμα αλλά και με οραματικό λόγο για το μέλλον της πατρίδας μας, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε αυτή τους την ανάγκη.

Τι κινδύνους κρύβει η απότομη αύξηση των ποσοστών στις  δημοσκοπήσεις; Για να μιλήσω με όρους ποδοσφαίρου: κρατάτε χαμηλά τη μπάλα;

Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε τους πολίτες να αρχίζουν ξανά να προσέχουν τον λόγο μας και να περιμένουν με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις μας. Όπως όμως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για εμάς η πρώτη δημοσκόπηση θα είναι οι εκλογές.  Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να ανακάμψει στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο τοξικός δικομματισμός μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μαζί με τους πολίτες μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Οι δημοκρατικοί πολίτες αναμένουν από εμάς ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό πρόγραμμα, που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και θα απαντάει στις ανάγκες τους για μία ανθεκτική οικονομία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ασπίδα για τους πιο αδύνατους. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, ώστε η Δημοκρατική Παράταξη να αποκτήσει ξανά ρόλο πρωταγωνιστή.

Βλέπετε εκλογές μέσα στο 2022; Είστε έτοιμοι;

Το αν θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2022 ή όχι, ίσως δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αυτήν τη στιγμή. Η κυβέρνηση της ΝΔ άγεται και φέρεται από τις εξελίξεις, χωρίς σχέδιο. Επιπλέον, οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο παραμένουν ρευστές.  Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε έτοιμοι όποτε και εάν γίνουν με μόνο στόχο την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Το μήνυμα για  «συμμαχία με την κοινωνία» πώς θα υλοποιηθεί; Ετοιμάζετε εξορμήσεις στην περιφέρεια;

Η αναζωπύρωση της πανδημίας δεν μας επέτρεψε να προχωρήσουμε στο προηγούμενο διάστημα στις διαδικασίες αυτοργάνωσης της Παράταξής μας. Μόλις όμως τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, είμαστε έτοιμοι να καλέσουμε τους χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές μας, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δώσουν μαζικά το «παρών». Για εμάς, η ουσιαστική συμμετοχή των μελών μας στη λειτουργία του Κινήματος δεν ολοκληρώνεται με την απλή συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές. Στόχος μας είναι, εκμεταλλευόμενοι και τις σύγχρονες τεχνολογίες, να βάλουμε τους πολίτες στο επίκεντρο της πολιτικής μας δράσης και να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα είναι σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *