Στα 50 εκατ. στρέμματα θα φτάσουν οι βοσκότοποι με το νομοσχέδιο Αποστόλου

Share Button

agrotesΤο πρώτο βήμα για την επίλυση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη επιλέξιμων βοσκοτόπων και τη συνακόλουθη αδυναμία ομαλής καταβολής των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους, επιχειρεί να κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που ετοιμάζει και πρόκειται να δώσει σύντομα σε διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να θεωρούνται επιλέξιμες το σύνολο των βοσκήσιμων γαιών που και σήμερα στην πραγματικότητα βοσκούνται, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και ανεξάρτητα από το αν είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές, ως περιοχές Natura κ.λπ.

Υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρούν ότι με τη διαδικασία αυτή οι βοσκήσιμες γαίες σε εθνικό επίπεδο θα φτάσουν στα 50 εκατ. στρέμματα. Οι ανάγκες, προκειμένου να “καλυφθεί”, όσον αφορά τις επιδοτήσεις, το σύνολο των αιγοπροβάτων και των βοοειδών στη χώρα μας, φτάνουν στα 23 εκατ. στρέμματα, ενώ σήμερα οι επιλέξιμοι βοσκότοποι δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. στρέμματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν οι κτηνοτρόφοι το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται. Αντίθετα, από τη “δεξαμενή” των 50 εκατ. στρεμμάτων, ακόμα και μετά την εξαίρεση όσων εκτάσεων έχουν άλλα κωλύματα με βάση την νομοθεσία (εθνική, δασική, περιβαλλοντική κ.λπ.) εκτιμάται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να κατανεμηθούν με επάρκεια τα απαραίτητα βοσκοτόπια στο σύνολο των κτηνοτρόφων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κτηνοτροφικού χώρου, είναι εντελώς αμφίβολο αν η λύση αυτή θα μπορέσει να εφαρμοστεί την εφετινή πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, τόσο για τις δηλώσεις στο ΟΣΔΕ, όσο και για τη σύνταξη των Προσωρινών Σχεδίων Βόσκησης. Ως εκ τούτου, ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με μια κρίση μεγάλων διαστάσεων, εάν το υπουργείο δεν καταφέρει να πληρώσει έγκαιρα τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους.

Πηγή: agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *