Στα…κάγκελα οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας για τα νέα μέτρα

Share Button

gidiaΣε μια προσπάθεια να «εκτονωθεί» η ένταση, μένουν εκτός για αυτή την εβδομάδα οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και οι τυχόν ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών.

Εν τω μεταξύ, «ταφόπλακα» χαρακτηρίζαν τα μέτρα του νέου μνημονίου αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Θεσπρωτίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα για τον κλάδο τους μέτρα οδηγούν σε εξόντωση του πρωτογενούς τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά το 2 δισ. ευρώ και μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματος τους.

 

Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας δε τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως: αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα βαρύς λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός του.

Ενδεικτική η ανακοίνωση του Σπύρου Κατέρη, αντιπροέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας.

“Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι το τέλος του πρωτογενή τομέα. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας μετά βίας τα έβγαζαν πέρα τόσο καιρό. Τα έξοδα για κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση γίνονται όλο και περισσότερα ενώ οι τιμές στα προϊόντα μας παραμένουν οι ίδιες εδώ κ πολλές δεκαετίες. Πλέον μιλάμε για επιβίωση. Με τα νέα μέτρα δεν θα καταφέρουμε ούτε καν να επιβιώσουμε. Χωρίς παραγωγή η ίδια η χώρα θα καταρρεύσει. Ζητάμε εκ νέου διαπραγμάτευση για το αγροτικό ζήτημα. Δεν δεχόμαστε τα νέα μέτρα που θα αποτελέσουν το τέλος όλων μας”

Σπύρος Κατέρης
Αντιπρόεδρος συλλόγου κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας
Μέλος farmer union

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *