Στα σκαριά νέο αντιπλημμυρικό έργο στην Θεσπρωτία

Share Button

Πράσινο φως έλαβε ακόμη ένα αντιπλημμυρικό έργο στην Π.Ε Θεσπρωτίας.

Αναλυτικά πρόκειται για την οριοθέτηση – διευθέτηση ρεμάτων του  οικισμού Πλαταριάς της ΠΕ Θεσπρωτίας.

Το έργο έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οδεύει προς κατασκευή και ο φορέας υλοποίησης  είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο αφορά τη διευθέτηση και Αντιπλημμυρική Προστασία υδατορεμάτων τα οποία διέρχονται του οικισμού Πλαταριά του Δήμου Ηγουμενίτσας της ΠΕ Θεσπρωτίας. Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων έργων ανέρχεται σε 925,11m για το βόρειο ρέμα και σε 527,29m για το κεντρικό ρέμα. Η περιοχή του έργου ανήκει στο Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου.

1 response on Στα σκαριά νέο αντιπλημμυρικό έργο στην Θεσπρωτία

  1. Η υφιστάμενη κατάσταση στο κεντρικό ρέμα εκατέρωθεν του εθνικού δρόμου, είναι διαμορφωμένη με μεγάλο πλάτος και ήπιας κλίσης φυσικά πρανή. Με τις κατάλληλες εκβαθύνσεις και δημιουργία των σωστών κλίσεων του πυθμένα, ώστε να μην λιμνάζουν τα νερά, το ρέμα είναι λειτουργικό με την φυσική απορροή των υδάτων. Με μικρές παρεμβάσεις κοντά στις όχθες όπως κατάλληλο φωτισμό και πεζοδρόμηση, ίσως θα γίνει το μοναδικό ρέμα της ευρύτερης περιοχής που θα μπορείς να το περπατήσεις και να το χαρείς, όπως βλέπουμε τα ρέματα σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

    Το έργο διευθέτησης τώρα το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί, σε ότι αφορά το κεντρικό ρέμα, αρκείται στην αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης και στην δημιουργία μιας κατασκευής από σκυρόδεμα πλάτους 18 μέτρων, μήκους 600 μέτρων και ύψους 2 μέτρων !

    Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που τέτοιες κατασκευές δεν βοηθάνε την κατάσταση αλλά την επιβαρύνουν γιατί εκτός της περιβαλλοντικής και αισθητικής υποβάθμισης, οι ταχύτητες των υδάτων και οι ποσότητες των φερτών υλικών αυξάνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *