Στη Βουλή φέρνει με ερώτηση ο Μάριος Κάτσης την τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Share Button

Στη Βουλή φέρνει ο Μάριος Κάτσης το ζήτημα της τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Φιλιατών λόγω υποστελέχωσης του σε ιατρικό προσωπικό.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ζητά την άμεση ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις οι οποίες θέτουν τη λειτουργία του νοσοκομείου σε οριακό σημείο, με κόστος την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και του υπηρετούντος προσωπικού.

OMάριοςΚάτσης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης έκανε την εξής δήλωση:

« Εδώ και 3 χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προβαίνει σε μια πρωτοφανή λεηλασία του ΕΣΥ με σκοπό την απαξίωση του και την παράδοσή του στα ιδιωτικά συμφέροντα όπου υπηρεσίες υγείας θα έχουν μόνο όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα. Παρά την πανδημία, που ανέδειξε την ανάγκη ενός ισχυρού δημοσίου συστήματος Υγείας, δεν έχει κάνει μια μόνιμη πρόσληψη γιατρού. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής φαίνονται και στη Θεσπρωτία.

Οι πολίτες αλλά και οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται ότι το Νοσοκομείο Φιλιατών είναι ένα βήμα πριν την διάλυση λόγω έλλειψης γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες. Η κατάσταση είναι τραγική.  Το αναισθησιολογικό το μικροβιολογικό και το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου υπολειτουργούν με κίνδυνο να μη μπορούν να βγάλουν εφημερίες το επόμενο διάστημα με τεράστιο κίνδυνο για τα επείγοντα περιστατικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τακτικά περιστατικά. Όταν το νοσοκομείο έχει μείνει με έναν αναισθησιολόγο ουσιαστικά ακυρώνονται χειρουργεία ή προγραμματίζονται μετά από μεγάλο διάστημα. Το ακτινολογικό αντί για 4 γιατρούς έχει 2 με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες. Ακόμη και ο καινούργιος μαγνητικός τομογράφος που προμηθευτήκαμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά σε δημόσια δομή στη Θεσπρωτία δεν έχει λειτουργήσει ακόμη παρότι έχει τοποθετηθεί! Είναι ντροπή να ταλαιπωρούνται έτσι οι ασθενείς και να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Επίσης η οφθαλμολογική κλινική που ξανάνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από χρόνια με νέο εξοπλισμό και έκανε και χειρουργεία δεν λειτουργεί καθώς δεν υπάρχει γιατρός. Το φαρμακείο του νοσοκομείου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, λειτουργεί χωρίς φαρμακοποιό. Μέσα σε όλα αυτά και ενώ η κυβέρνηση σφύριξε το τέλος της πανδημίας και των μέτρων συνεχίζει να έχει σε αναστολή τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι επικίνδυνη για την υγειονομική ασφάλεια των συμπολιτών μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο και για αυτό το λόγο κατέθεσα ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για να ζητήσω άμεσα την ενίσχυση του νοσοκομείου σε κρίσιμες ειδικότητες. Μέσα σε 3 χρόνια διέλυσαν για χάρη των ιδιωτών αλλά και του πελατειακού κράτους ότι με πολύ κόπο χτίσαμε στη Θεσπρωτία με το άνοιγμα του ΤΕΠ, με προσλήψεις, με νέα ασθενοφόρα, με αναβαθμισμένες υγειονομικές υπηρεσίες.

Με την κατάθεση της ερώτησης δεν προσδοκούμε πραγματικά καμία λύση από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο. Η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή ώστε η επόμενη κυβέρνηση να στηρίξει το ΕΣΥ και τη δημόσια Υγεία για όλους,  με προσλήψεις, με οικονομικά κίνητρα σε νέους ιατρούς να μείνουν και να δουλέψουν στη χώρα, με ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.  

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Αθήνα, 19/05/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού»

 

Παρά τη μεγάλη υγειονομική τραγωδία που βίωσε και βιώνει η χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση των δομών του Ε.Σ.Υ., το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, οι οποίες θέτουν τη λειτουργία του νοσοκομείου σε οριακό σημείο με κόστος την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και του υπηρετούντος προσωπικού.

Με ανακοίνωση του ο σύλλογος εργαζομένων και η προσωρινή τριμελής επιτροπή των Ιατρών του Νοσοκομείου Φιλιατών εκπέμπει κραυγή αγωνίας για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς από τις 69 οργανικές θέσεις ιατρών να υπηρετούν μόνο 32 μόνιμοι ιατροί και 14 επικουρικοί. Δηλαδή 23 θέσεις ιατρών που αποτελούν το 1/3 των απαιτούμενων ιατρών για να λειτουργήσει το νοσοκομείο είναι κενές.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Φιλιατών υπάρχουν τρεις οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων, εκ των οποίων είναι καλυμμένη ουσιαστικά μόνο η μία, από τη Διευθύντρια μάλιστα, η οποία πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα. Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες, μετακινείται ένας Αναισθησιολόγος Επιμελητής Ά ο οποίος είναι τοποθετημένος στη Μ.Α.Φ. του νοσοκομείου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αφενός πρόβλημα στα χειρουργεία και στις καθημερινές εφημερίες του νοσοκομείου, και αφετέρου να αποδυναμώνεται και το τμήμα της Μ.Α.Φ. λόγω της μετακίνησης του Επιμελητή Ά.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στο Ακτινολογικό τμήμα καθώς λειτουργεί με δύο ιατρούς, ενώ προβλέπονται τέσσερις οργανικές θέσεις. Αποτέλεσμα είναι να μη καλύπτονται οι εφημερίες.

Στο Μικροβιολογικό τμήμα υπάρχουν δύο Μικροβιολόγοι, εκ των οποίων ο ένας θα διοριστεί σε άλλη δομή, ενώ η κενή θέση που δημιουργείται δεν έχει επαναπροκηρυχθεί. Με αυτή την κατάσταση οι εφημερίες προφανώς δεν καλύπτονται.

Ο μοναδικός οφθαλμίατρος που υπηρετούσε στο νοσοκομείο Φιλιατών παραιτήθηκε, και πλέον δεν παρέχονται τέτοιου είδους ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ παράλληλα λήγει η θητεία έξι Επικουρικών ιατρών στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ αναμένονται σύντομα και δύο συνταξιοδοτήσεις Διευθυντών ιατρών.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα η ειδικότητα του Φαρμακοποιού καθώς τους τελευταίους 8 μήνες το Φαρμακείο του Νοσοκομείου λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς Φαρμακοποιό

Σε όλα αυτά να προστεθεί ότι η ιδεοληπτική επιλογή της κυβέρνησης για τη συνέχιση της αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την επιστροφή των εν αναστολή υγειονομικών στο χώρο εργασίας τους με υγειονομική ασφάλεια καθώς στερείται κάθε επιστημονικής λογικής να μπορούν να μεταβούν παντού ακόμα και στο εξωτερικό αλλά όχι στο χώρο εργασίας τους όταν η απουσία τους είναι πλήρως απαραίτητη στις δημόσιες δομές υγείας.

Επειδή οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στη δομή

Επειδή κινδυνεύουν άμεσα τα έκτακτα και τακτικά χειρουργεία, με τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Επειδή βασικές ιατρικές υπηρεσίες πλέον είτε δεν προσφέρονται καθόλου από το νοσοκομείο Φιλιατών, είτε είναι ιδιαιτέρως ανεπαρκείς

Επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες διαρκώς συρρικνώνονται χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί μόνιμες προσλήψεις στη Θεσπρωτία, παρά την τραγική εμπειρία της πανδημικής κρίσης

Επειδή  το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών, πασχίζει αβοήθητο να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από την υποστελέχωση της δομής

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών προκειμένου να καλυφθούν τα κρίσιμα κενά για την ομαλή λειτουργία του;

 

                                 Ο ερωτών βουλευτής

                          Μάριος Κάτσης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *