Στις κάλπες με διαδικασία «εξπρές» – Οι βασικές προθεσμίες για κόμματα και υποψηφίους

Share Button

kalpiΜία από τις συντομότερες προεκλογικές περιόδους της μεταπολίτευσης είναι αυτή που ξεκινάει, καθώς από σήμερα, που επισημοποιείται μέσω θυροκόλλησης η διάλυση της Βουλής, μέχρι την Κυριακή των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου μεσολαβούν μόνον 23 μέρες (το «ρεκόρ» έχει η προεκλογική περιόδος του 1996, που διήρκεσε μόλις 21 μέρες).

Καθώς, ωστόσο, οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, θα είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε… συνηθίσει. Οι υποψήφιοι βουλευτές δεν θα έχουν κανέναν περιορισμό στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις τους (και, επομένως, είναι πιθανόν να βλέπουμε παντού και διαρκώς τα πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων), ενώ, καθώς ο σχετικός νόμος δεν ξανάλλαξε, θα επιτρέπεται και η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων έως την τελευταία Παρασκευή προ των εκλογών.

Από την άλλη, ουδείς ακόμη γνωρίζει αν θα γίνει τηλεοπτικό ντιμπέιτ, καθώς ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής απάντηση στις προσκλήσεις-προκλήσεις του Ευ. Μεϊμαράκη (ζήτησε μία αναμέτρηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μία ακόμη μόνο μεταξύ των δύο) και του Στ. Θεοδωράκη, που πρότεινε «διμερείς» τηλεοπτικές μονομαχίες των αρχηγών, με δυνατότητα απευθείας διαλόγου μεταξύ τους. Σε εκκρεμότητα παραμένει τι ακριβώς θα γίνει με τους τηλεοπτικούς χρόνους που θα υποχρεωθούν τα κανάλια να δώσουν στα κόμματα, καθώς η διακομματική επιτροπή θα πρέπει να συμφωνήσει με ποιους όρους θα μετέχει, π.χ., η ΛΑΕ του κ. Παν. Λαφαζάνη, ενώ εντελώς άγνωστο παραμένει –δεδομένων των οικονομικών συνθηκών– αν θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στα κόμματα. Και τούτο διότι το κράτος έχει καθυστερήσει στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του, ενώ, σημειωτέον, ο νόμος προβλέπει, πλέον, χρήματα να λαμβάνουν όχι μόνον τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά ακόμη και εκείνα που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές άνω του 1,5%. Δηλαδή, εν προκειμένω, τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου όσο και οι κ. Β. Λεβέντης και Απ. Γκλέτσος.

Κατά τα λοιπά, οι βασικές προθεσμίες που οφείλουν να τηρήσουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι ως προς τις δικές του υποχρεώσεις έχουν ως εξής:

• Εως τις 6 Σεπτεμβρίου τα κόμματα πρέπει να δηλώσουν το όνομα και το έμβλημά τους στην πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

• Επίσης, την 6η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την επίδοση των προτάσεων των υποψηφίων βουλευτών στους προέδρους των πρωτοδικείων όλης της χώρας.

• Εως τις 9 Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει από τα κόμματα η γνωστοποίηση των υποψηφίων σε όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας.

• Επίσης, έως τις 9 Σεπτεμβρίου πρέπει να γνωστοποιηθούν και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

• Τέλος, στις 13 Σεπτεμβρίου λήγει η καταληκτική προθεσμία για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού επαρκούς αριθμού ψηφοδελτίων ενόψει των εκλογών.

 

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *