Η Συνέλευση της Πανελήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Share Button


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάποια ύφεση στους πολιτιστικούς συλλόγους, η οποία οφείλεται στην πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, στην έντονη αστικοποίηση του σημερινού τρόπου ζωής, στην πανδημία, στην απροθυμία ορισμένων νέων να ασχοληθούν με τους συλλόγους, στα οικονομικά προβλήματα των συλλόγων και των μελών των συλλόγων και γενικά στο μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στους συλλόγους.

Παρά την πανδημία στο χώρο των σαρακατσαναίων δεν υπήρξε πολιτιστική απραξία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) και οι πρωτοβάθμια σύλλογοι οργάνωσαν (διαδικτυακά ή δια ζώσης) διάφορες εκδηλώσεις, επειδή πιστεύουν ακράδαντα ότι οι παραδόσεις μας και ο πολιτισμός μας αποτελούν ανάχωμα στη σημερινή πολύπλευρη κρίση.

Η Ομοσπονδία μας πραγματοποίησε την ετήσια τακτική γενική συνέλευσή της στις 19-03- 2023 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Υπήρξε πράγματι μία γόνιμη διαδικασία, διότι δόθηκε η δυνατότητα στους αντιπροσώπους των συλλόγων να εκφράσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους, τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αξιολογεί, ιεραρχεί και υλοποιεί σταδιακά.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Μουτσιάνας κατά τη διάρκεια του διοικητικού απολογισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τις παρακάτω δραστηριότητες:

1- Ενέργειες για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους Έλληνες σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας.

2- Διοργάνωση του 27ου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην Πρέβεζα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πρέβεζας.

3- Επετειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Πετρουλιώτικα λιβάδια Τρικάλων, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη συμπλήρωση 200 χρονών από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 και στη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων.

4- Διήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα προς τιμήν του σαρακατσάνου προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη.

5- Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα προς τιμήν του σαρακατσάνου Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

6- Επιστημονικό Συμπόσιο – Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Πελοπόννησου.

7- Συνάντηση – συζήτηση με σαρακατσάνους γέροντες και γερόντισσες των Συλλόγων της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν βιωματική σχέση με τη σαρακατσάνικη παράδοση.

8- Τριήμερες εκδηλώσεις στο Βόλο σε συνεργασία με τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας, Ευξεινουπολης και Σούρπης.

9- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους σαρακατσαναίους που συμμετείχαν στον ξεσηκωμό του 1821.

10- Κοινή συνεδρίαση των Δ Σ των Ομοσπονδιών Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας κλπ

Μετά την έγκριση του διοικητικού και του οικονομικού απολογισμού και την ανάγνωση της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής πάρθηκαν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις, όπως είναι η ανάθεση της διοργάνωσης του 28ου Οργανωτικού Συνεδρίου στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Βοιωτίας, η επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας, η κινηματογράφηση της ζωής των σαρακατσαναίων με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από το νέο ΕΣΠΑ, η ανάθεση της συνδιάσκεψης Πρόεδρων Συλλόγων Σαρακατσαναίων και Χοροδιδάσκαλων, που θα γίνει το 2026, στο σύλλογο Σαρακατσαναίων Υπόλοιπου Αττικής κλπ.

Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχθηκε ομόφωνα ο Θεσπρωτός κ. Πέτρος Γ. Ζήγος.

Σημειωτέον ότι προηγήθηκαν της συνέλευσης διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι η θεατρική παράσταση με θέμα τη ζωή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου των σαρακατσαναίων, από την θεατρική ομάδα « ακουαώρα», η συνδιάσκεψη Προέδρων Συλλόγων Σαρακατσαναίων και Χοροδιδάσκαλων κ.λ.π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *