ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Να αποδοθεί άμεσα η χερσαία ζώνη στον Δήμο Ηγουμενίτσας-Να μην γίνει η δημοπρασία των δύο αναψυκτηρίων στο Δρέπανο

Share Button

Σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την πανδημία και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά αλλά και τις οικονομικές, κοινωνικές και άλλες συνέπειες που για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα –όπως φαίνεται-θα μας ακολουθούν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει στην γνωστή νεοφιλελεύθερη ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων, για των εξυπηρέτηση των δικών  της μεγάλων οικονομικών παραγόντων, με την στήριξη των οποίων αναδείχτηκε κυβέρνηση.

Αξιοποιεί το γεγονός ότι ο λαός μένοντας σπίτι του, προσπαθώντας να βρει λύσεις για την επιβίωσή του, η κυβέρνηση προχωρεί στην ομολογημένη διακήρυξη της για την πώληση των μετοχών των 10  δημόσιων περιφερειακών λιμένων, με προτεραιότητα αυτό της Ηγουμενίτσας.

Η εσπευσμένη διακήρυξη για πρόσληψη οικονομικού συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ (προσκόμιση προσφορών μόλις για δέκα μέρες μέχρι 14-4-2020), αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών του λιμένα Ηγουμενίτσας, επιλογή που είναι σε πλήρη αντίθεση με την διεθνή πρακτική.

Ιδιαίτερα για την Ηγουμενίτσα η κατάσταση δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, με δεδομένη την καθυστέρηση στον επανακαθορισμό του αιγιαλού από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες, στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ηγουμενίτσα ότι τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες θα αποδοθούν στον δήμο ήταν στάχτη στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την σπουδή του ΟΛΗΓ για δημοπράτηση των δυο αναψυκτηρίων στην περιοχή του Δρεπάνου, ζώνη που ανέκαθεν θα έπρεπε να διαχειρίζεται από τον Δήμο, χωρίς μάλιστα την σύμφωνη γνώμη του. Η ενέργεια αυτή υποδηλώνει από μόνη της την πρόθεση ιδιωτικοποίησης των πάντων  αγνοώντας τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και κυρίως την διαχρονικά εκφρασμένη διεκδίκηση από όλα τα δημοτικά συμβούλια του δήμου Ηγουμενίτσας.

Αν η νέα διοίκηση του ΟΛΗΓ ΑΕ θέλει να βάλει το αποτύπωμα της όσο ακόμα έχει πρόσβαση στα οικονομικά του, ας προχωρήσει σε έργα υποδομής σε όλο το μήκος της ακτής αναβαθμίζοντάς τη, σε συνεννόηση με τον Δήμο. Δεν είναι λογικό όμως να παρεμβαίνει στην διαχείριση και τον μελλοντικό σχεδιασμό της Δημοτικής αρχής, δεσμεύοντας τη με τις αποφάσεις της.

Ανεξάρτητα από τις επιλογές αυτές Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ παραμένει σταθερά στην  άποψη και αγωνίζεται η ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ και κάθε ενέργεια η οποία είναι εμπόδιο στην υλοποίηση της πρότασης αυτής, όπως η δημοπρασία για τα αναψυκτήρια, να ανακληθεί.

Διευκρινίζουμε ότι το μοντέλο της υπό-παραχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, σύμφωνα δηλαδή και με τη διεθνή πρακτική, όπου το Δημόσιο κρατά την ιδιοκτησία και αξιοποιεί μέσω ΣΔΙΤ, συγκεκριμένους τομείς ή εγκαταστάσεις των λιμανιών που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμιά σχέση με την πλήρη παραχώρηση και πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που επιλέγει η ΝΔ.

Καλούμε τους συμπολίτες σε συστράτευση για να μην περάσουν τα σχέδια ξεπουλήματος των δημόσιων υποδομών.

 

ΖΗΤΑΜΕ

—ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ  ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.

— ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

—ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

—ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΥ.

 

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *