Σύσκεψη ΣΕΚ: Κοινή κάθοδο στις κινητοποιήσεις από όλες τις οργανώσεις

Share Button

sekΜε την συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), καθώς και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύσκεψη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Την έναρξη των εργασιών της σύσκεψης κήρυξε ο κ. Πεβερέτεος πρόοδος του ΣΕΚ. Προχώρησε σε μια μακροσκελή αναφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κτηνοτροφικό κόσμο. Έκανε λοιπόν αναφορά για την μείωση της κτηνοτροφίας στην χώρα μας και κατ’ επέκταση την μείωση της παραγωγής γάλακτος. Επίσης τόνισε πως με τον ΕΝΦΙΑ, με την φορολογία από το πρώτο ευρώ, την φορολογία των επιδοτήσεων και των τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ οι κτηνοτρόφοι δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Έκανε επίσης μεγάλη αναφορά για τις ασθένειες που αποδεκάτισαν τα τελευταία 2 χρόνια τα κοπάδια όπως ο καταροϊκός πυρετός που εξαφάνισε περίπου 200.000 ζώα, η ευλογιά των αιγοπροβάτων με άλλες τόσες απώλειες καθώς και για την νέα ασθένεια, την οζωδη δερματιτιδα των βοοειδών που έρχεται να αποτελειώσει τα λιγοστά κοπάδια βοοείδών που έχουν απομείνει.

Στη συνέχεια προχώρησε στο καυτό θέμα των βοσκότοπων και τα συντεχνιακά κόλπα από τον Υπουργό κ. Αποστόλου. Ανέφερε ότι ο ΣΕΚ τον Φεβρουάριο που μας πέρασε κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο για τα βοσκοτόπια σύμφωνα με την οποία θα βρισκόταν οριστική λύση για το θέμα αλλά κατηγορήσαν τον ΣΕΚ ότι ψάχνει για λεφτά.

Για το θέμα της ενιαίας ενίσχυσης έδωσε και μια πληροφορία στους παρευρισκομένους ότι θα δοθεί σύντομα σε όλους, παρά μόνο εκτός από 4 κωδικούς σε ένα μικρό νησάκι που υπάρχει πρόβλημα. Ο κ. Πεβερέτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση και γι’ αυτούς.

Για το θέμα της φορολογίας ανέφερε ότι είναι άδικο ο μικρός αγρότης να φορολογείται το ίδιο με τους μεγαλοαγρότες.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Πεβερέτος ανέφερε επιγραμματικά τα αιτήματα του ΣΕΚ τα οποία είναι:

Αφορολόγητο στις 12.000€.
Να μην ισχύσει το νέο ΦΠΑ 23% και επιστροφή στο 13%.
Να μην υπολογίζεται ως εισόδημα, (τουλάχιστον έως 5.000€) οι επιδοτήσεις.
Να μην υπάρχει προκαταβολή φόρου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Να μην ισχύσει ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ.
Να δημιουργηθεί μητρώο μεταναστών οι οποίοι απασχολούνται στην κτηνοτροφία ως εποχιακοί εργάτες (βοσκοί κτλ.). Να επανέλθει δε η κόκκινη κάρτα που υπήρχε και πιο παλιά ώστε να για να μπορέσουν να ασφαλιστούν ΟΓΑ και οι αγρότες κατ’ επέκταση να δικαιολογήσουν ως έξοδο, τα χρήματα που πληρώνουν στους εργάτες αυτούς.
Η ιδιοαπασχόληση να θεωρείται ως έξοδο όπως και η απασχόληση των μελών της οικογένειας.
Ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων με διαγραφή 50% των δανείων της πρώην ΑΤΕ και ρύθμιση των υπόλοιπων.
Τέλος πρότεινε ενιαίες κινητοποιήσεις με ένα θεματικό αντικείμενο.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Καμπούρης, πρόεδρος της ΠΕΚ ο οποίος τόνισε πως πρέπει να είναι έντονη η παρουσία μας στους δρόμους εάν θέλουμε να βρούμε το δίκιο μας και ότι υπάρχει πολιτικό σχέδιο από τους δανειστές με μόνο στόχο τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Κλείνοντας πρότεινε πως όλοι θα πρέποει να συμμετάσχουν για να δώσουν το μήνυμα της ανατροπής.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Μυρτώ Λύκα πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και μέλος της Πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών και κτηνοτρόφων. Έκανε αναφορά για το τι είπαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην συνάντηση τους με τον κ. Αποστόλου. Πρότεινε μικρά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα και ένα μεγάλο στην Αθήνα. Επίσης ανέφερε: “Μόνο εάν πορευτούμε όλοι μαζί (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Συντονιστική Αγροτών) θα βρεθεί λύση”.

Κατόπιν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Στέφανος Μόραλης Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά για την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών.

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν οι κάτωθι οι οποίοι μεταξύ των άλλων μετέφεραν αγωνιστικούς χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη των αγροτών από τα μέρη τα οποία κατάγονται:sek2

Μιχάλης Τζίμας – Γραμματέας ΣΕΚ (Ιωάννινα)

Στέργιος Κύρτσος – Ταμίας ΠΕΚ (Βέροια)

Χριστόδουλος Μπαλτογιάνης – Πρόεδρος Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων (Ιωάννινα)

Βασιλακάκης Αθανάσιος – Πρόεδορς Ένωσης φυλής Holstein

Διδάγγελος Γεώργιος – Αντιπρόεδρος ΣΕΚ

Χάρης Μπλέτσας – Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων

Μόσχου Άννα – Ταμίας Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς

Τέλος συντάχτηκε κοινό ψήφισμα από τον ΣΕΚ την ΠΕΚ και την τριμελή αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και κτηνοτρόφων (Μυρτώ Λύκα, Γιώργος Κοκογιαννίδης και Θεόδωρος Νέλλας) με σκοπό να προωθηθεί αρμοδίως και να γνωστοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών.

ΠΗΓΗ: www.agrotes.eu

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *