Τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου σε γραμματόσημα

Share Button

Η πρώτη σειρά γραμματοσήμων για το 2020 την οποία έθεσαν σε κυκλοφορία τα ΕΛΤΑ έχει θέμα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Είναι μια σειρά αποτελούμενη από πέντε σημαντικά μνημεία, η οποία είχε σχεδιαστεί σε συνεργασία με το «Διάζωμα», που τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού έχει συμβάλει στη χάραξη της Πολιτιστικής Διαδρομής Ηπείρου, η οποία, ως σύλληψη και δομή, έχει αποσπάσει διεθνή έπαινο. «Είναι η πρώτη σειρά που κυκλοφορεί σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας και αυστηρής καραντίνας», όπως σημειώνεται.

Τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου αποτελούν τον άξονα της Πολιτιστικής Διαδρομής και σχηματίζουν ένα νοητό νήμα πάνω στο οποίο κουμπώνει και χτίζεται η ιδέα της πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης όλης της περιφέρειας. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου περιλαμβάνουν προβεβλημένους τόπους όπως τη Νικόπολη ή τη Δωδώνη, αλλά και λιγότερο γνωστούς όπως τα Γίτανα ή την Κασσώπη. Είναι όλοι τόποι μοναδικοί, στους οποίους υπάρχουν και σπουδαία θέατρα σε διαφορετικό βαθμό συντήρησης και ωριμότητας από πλευράς μελετών. Ολα όμως, χάρη στο «Διάζωμα» και στην αγαστή συνεργασία του με τους αρχαιολόγους, βρίσκονται σε έναν δρόμο αποκατάστασης με σκοπό τη λειτουργία τους. Η σειρά γραμματοσήμων, σχεδιασμένη από την Ελένη Αποστόλου, περιλαμβάνει:

• Το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, που χτίστηκε στην πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας και πολλά εδώλιά του φέρουν επιγραφές με ονόματα (τον περασμένο Ιανουάριο εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η Β΄ φάση των εργασιών αποκατάστασης).

• Το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης, με την πανοραμική θέα προς τον Αμβρακικό Κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τα Ακαρνανικά Ορη (είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση – Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης, Α΄ Φάση» μέσω του προγράμματος «Πολιτιστική δια-δρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», με χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ).


Είναι η πρώτη σειρά γραμματοσήμων που κυκλοφόρησαν τα ΕΛΤΑ για το 2020 σε συνεργασία με το «Διάζωμα» και διά χειρός Ελένης Αποστόλου.

• Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, που υπήρξε αναπόσπαστο τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης (έχει ξεκινήσει το έργο «Συντήρηση, Αποκατάσταση, Ανάδειξη του Θεάτρου και των άλλων Μνημείων του Ιερού της Δωδώνης, Α΄ Φάση», μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 και του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»).

• Το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης, ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελλάδας, που συνδέεται με την τέλεση των Νέων Ακτίων, αγώνων αφιερωμένων στον Απόλλωνα (το έργο «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης, Β΄ Φάση» εντάχθηκε στον Αξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ηπειρος», με χρηματοδότηση ύψους 2.800.000 ευρώ).

• Το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας, που είναι το μικρότερο από τα θέατρα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα (η μελέτη αποκατάστασης από τον Ν. Χατζηδάκη έχει κατατεθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας και αναμένεται η έγκρισή της από το ΚΑΣ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *