Τα χρήματα για τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκότοπων

Share Button

ktinotrofoiΣτα 293 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της συνολικής βασικής ενίσχυσης που θα δοθεί για τους κτηνοτρόφους το 2015. Αυτό προκύπτει από την κατανομή του εθνικού φακέλου, που αποφάσισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ορίζοντας για την κτηνοτροφία ποσοστό 25% επί του συνόλου της βασικής ενίσχυσης. Έτσι, όσα στρέμματα και να είναι οι επιλέξιμοι βοσκότοποι, το συνολικό ποσό που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι δεν αλλάζει. Αντίστοιχα, εάν αυξηθούν τα επιλέξιμα στρέμματα θα μειωθεί το ποσό ανά στρέμμα και αν μειωθούν τα επιλέξιμα στρέμματα θα αυξηθεί το ποσό ανά στρέμμα. Υπάρχει και ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με τη σταδιακή σύγκλιση της αξίας όλων των ατομικών δικαιωμάτων προς το μέσο όρο της αξίας για την κάθε ζώνη: Όσο αυξάνονται οι εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων τόσο μικρότερος θα είναι ο μέσος όρος της περιφέρειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύγκλιση θα γίνεται προς πολύ χαμηλότερη αξία.

Τα παραπάνω εξήγησε κατά την εισήγησή του στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, την Δευτέρα το απόγευμα, ξεκινώντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις»:

«Από την αρχή της τοποθέτησής μου θέλω να ξεκαθαρίσω ορισμένα ζητήματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους φορείς. Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τη «φιλολογία» που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τη σύνδεση του παρόντος σχεδίου νόμου με τις φετινές επιδοτήσεις, ότι δηλαδή λείπουν εκτάσεις βοσκοτόπων, άρα οι κτηνοτρόφοι μπορεί να χάσουν και ενισχύσεις. Σκόπιμα καλλιεργείται αυτή η λανθασμένη αντίληψη στον κτηνοτροφικό κόσμο και επιτέλους πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Γνωρίζετε καλά ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει έως το 2020, όπου σημαντικές αλλαγές έχουν θεσπιστεί, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον πυλώνα 1 που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις. Γνωρίζετε, επίσης, ότι η σημερινή Κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη Συμφωνία του Δεκέμβρη του 2013, αλλά και τις εθνικές επιλογές που η προηγούμενη Κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα, λοιπόν, επέλεξε την εφαρμογή του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης σε περιφερειακό επίπεδο, κατανέμοντας τις πιστώσεις αυτές σε τρεις περιφέρειες, μία εκ των οποίων είναι η ΠΕ1 των βοσκοτόπων, με 25% του εθνικού ανώτατου ορίου της βασικής ενίσχυσης.

Συνεπώς, τα χρήματα που θα δίνονται στους κτηνοτρόφους κάθε χρόνο είναι το 25% του εθνικού ορίου της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή 293 εκατομμύρια ευρώ. Όσο και να αυξηθούν οι εκτάσεις των βοσκοτόπων αυτά είναι τα χρήματα που θα μοιράζονται, με βάση την αξία των δικαιωμάτων που κατείχε κάποιος κτηνοτρόφος το 2014. Στην επιλογή που έγινε υποχρεωτικά εφαρμόζεται η σταδιακή σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων, δηλαδή υποχρεωτικά τείνουν όλα τα ατομικά δικαιώματα να έχουν την ίδια αξία μέσα στην ίδια περιφέρεια και να πλησιάζουν τον μέσο όρο κάθε περιφέρειας. Και αφού ο περιφερειακός μέσος όρος προκύπτει με τη διαίρεση του ανώτατου ορίου της βασικής ενίσχυσης της περιφέρειας των βοσκοτόπων, δηλαδή 293 εκατομμύρια ευρώ, διά της συνολικής επιλέξιμης έκτασης όλων των βοσκοτόπων, πολύ απλά, όσο αυξάνονται οι εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων τόσο μικρότερος θα είναι ο μέσος όρος της περιφέρειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύγκλιση θα γίνεται προς πολύ χαμηλότερη αξία, αν υπήρχαν περισσότερες διαθέσιμες εκτάσεις και πάντα, αφού υποχρεωτικά μιλάμε για μέσο όρο, κάποιοι θα είναι πάνω από αυτόν, άρα θα πρέπει να συγκλίνουν προς τα κάτω και κάποιοι θα είναι κάτω από αυτόν, άρα θα πρέπει να συγκλίνουν προς τα πάνω. Το να είναι όλοι πάνω ή κάτω από τον μέσο όρο είναι απλά αδύνατο και αριθμητικά και λογικά.

Τέλος, ήταν συνειδητή η επιλογή τού να μην ενισχύεται η παραγωγή αλλά η κατοχή γης, είτε βοσκείται είτε καλλιεργείται, γιατί προτιμήθηκε να μη συγκρουστείτε με παγιωμένα συμφέροντα στον αγροτικό χώρο, αλλά να διαιωνίσετε μία κατάσταση στρεβλή που δεν ενισχύει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, αλλά ούτε αυτούς που πραγματικά παράγουν.

Και βέβαια, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, ώστε έγκαιρα να έχει προετοιμαστεί η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αλλά βρέθηκε σωρεία εκκρεμοτήτων που θα έπρεπε να λυθούν μέσα σε λίγους μήνες από την νέα Κυβέρνηση, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, η οποία έχει αντίκτυπο στις επιδοτήσεις των αγροτών μέχρι το 2020.»

www.agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *