Τα επτά στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας: Ποια καταστήματα ανοίγουν, πότε και με ποιους όρους

Share Button

Το σχέδιο επανεκκίνησης των εμπορικών δραστηριοτήτων το οποίο θα γίνει σε επτά στάδια περιέγραψε αναλυτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου, οπότε και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από τις περίπου 260.000 οι οποίες είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Επανεκκινούν επίσης κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.

Αναλυτικά:

1ο στάδιο – 4η Μαΐου: Ποιες κατηγορίες λιανεμπορίου ανοίγουν

Ανοίγουν βιβλιοπωλεία, οπτικά, είδη αθλητικού εξοπλισμού, αγορές φυτών, αγορές καταναλωτών, ενώ απελευθερώνεται η μετακίνηση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών από περιφερεια σε περιφέρεια. Επίσης ανοίγουν κομμωτηρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ.

Επαννεκινούν συνολικά τη δραστηριότητά τους 68.523 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από το σύνολο των περίπου 600.000 στις επιχειρήσεις των οποίων είχε ανασταλεί η λειτορυγία τους. Πρόκειται για την έναρξη λειτουργίας 26.167 επιχειρήσεων επί ενός συνόλου 260.000 οι οποίες είχαν διακόψει την λειτουργία τους, ήτοι το 10% του συνόλου.

Όσον αφορά τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, θα πρέπει να τηρείται υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι πελάτες θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώνουν κατάλογο με με τα ραντεβού των πελατών τον οποίο θα επιδεικνύουν όταν χρειάζεται στα ελεγκτικά όργανα. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζόμενους και πελάτες. Ισχύουν οι ίδιοι οι περιορισμοί αποστάσεων μέσα στα καταστήματα με εκείνους για τα εμπορικά καταστήματα.

2ο στάδιο – Υπόλοιπο λιανεμπόριο

Το δεύτερο στάδιο λειτουργίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 11 Μαΐου, όποτε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών κέντρων.

Όταν το εμπορικό κατάστημα έχει εμβαδό 20 τμ, επιτρέπεται η παρουσία σε αυτό 4 ατόμων. Για καταστήματα εμβαδου από 20-100 τμ, επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων συν ένα επιπλέον άτομο ανά 10 τμ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ, επιτρέπεται η παρουσία 12 ατόμων συν ένα ατομο ανά 15 τμ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε ένα κατάστημα 130 τ.μ. επιτρέποται η παρουσία 12 ατόμων, συν 2 ατόμων για την επιφάνεια μεταξύ 100-130 τ.μ. Επιτρτέπονται δηλαδή συνολικά 14 άτομα.

Στις 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν και οι χώροι τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, οι οποίοι εξυπηρετούν τους πολίτες και για την πληρωμή λογαριασμών, τηρουμένων πάντα των παραπάνω απαραίτητων μέτρων και χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες καθημένων.

Επιπλέον θα επανέλθουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, στις σχολές Οδηγών θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

3ο στάδιο 18 Μαΐου – Αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα

Ξεκινά η λειτουργία ζωολογικών πάρκων και βοτανικών κήπων ενώ και εδώ θα πρέπει να τηρείται υποχρεωτικά η απόσταση 2 μέτρων με ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Επίσης επαναλειτουργούν αρχαιολογικοί χώροι.

4ο στάδιο – 1η Ιουνίου: Εμπορικά κεντρα εστιατόρια, καφετέριες

Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα. με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους (πελάτες και εργαζόμενους) και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους. Στα εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου τα καταστήματα εστίασης. Επιτρέπεται ένας πελάτης επισκέπτης ανά 20 τ.μ. και ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για την παρουσία ατόων με εκείνους και για τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.

Επαναλειτουργούν επίσης εστιατόρια και καφετέριες αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών θα είναι τα 2 μέτρα, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ θα πρέπει να υπάρχει αντισυπτικό. Θα πρέπει να υπάρχει ένας πελάτης ανά 3 τ.μ. και η μέγιστη συννεοτοχή ανά τραπέζι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 4 άτομα.

5ο στάδιο – Εντός Ιουνίου: Ξενοδοχεία, Θερινοί κινηματογράφοι

Το 5ο στάδιο θα ανακοινωθεί αναλυτικά εντός του Ιουνίου και σε γενικές γραμμές αφορά την επαννεκίνηση των θερινών κινηματογράφων. Η μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα θα είναι το 60%. Επαναλειτουργούν επίσης τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς  κανόνες όπως και για την εστίαση.

6ο στάδιο

Σε έκτη φάση, χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία, θα επαναλειτουργήσουν θεματικά πάρκα, παιδότοποι.

7ο στάδιο

Τέλος, το έβδομο και τελευταίο στάδιο προβλέπει την επαναλειτουργία των εστιατορίων, μπαρ, νυχτερινών καταστημάτων σε κλειστούς χώρους, χωρίς επίσης να προσδιορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *