Τα παλιά μονοπάτια της Μουργκάνας: ιστορία, περιβάλλον, οικοτουρισμός (+ΦΩΤΟ)

Share Button

mourgkana1Σε μια πολύ ζεστή εκδήλωση η Ομοσπονδία Μουργκάνας καλοσώρισε την Ανοιξη με μια ημερίσια εκδήλωση το Σάββατο 21 Μαρτίου με θέμα: «Τα παλιά μονοπάτια της Μουργκάνας: ιστορία, περιβάλλον, οικοτουρισμός». Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χωρούς και τραγούδια.

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα έχει στη δύναμη της 25 πρωτοβάθμια Σωματεία (Αδελφότητες) αποδήμων από την περιοχή του ορεινού όγκου Μουργκάνας της Επαρχίας Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας.
Βασική ιδέα για την ίδρυση της στάθηκε ο ιστορικός αγώνας των αγροτών των 16 χωριών της Επαρχίας Φιλιατών (1858-1930). Άρρηκτος συνδετικός κρίκος αυτής της ένωσης είναι οι κoινές παραδόσεις, τα ίδια ήθη και έθιμα, τα ίδια προβλήματα. Η επικoινωνία που υπήρχε μεταξύ των χωριών από τους συγγενικούς, φιλικούς, εμπορικούς και λοιπούς δεσμούς, βοήθησε ακόμα περισσότερο.

Όλα τα Δ. Σ της Ομοσπονδίας δούλεψαν με πάθος και αυταπάρνηση πάντα σε στενή συνεργασία με τα Δ.Σ και τα άλλα στελέχη των Αδελφοτήτων μελών της και πέτυχαν να δώσουν μεγάλο κύρος και δύναμη στην Ομοσπονδία ώστε η φήμη και η επιρροή της να βγει έξω από τα όρια της περιοχής δράσης της.

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας έχει να επιδείξει πλούσιο πρόγραμμα δράσης. Με ακλόνητη πίστη στις Αδελφότητες της, στις αστείρευτες δυνάμεις των αποδήμων και των κατοίκων της περιοχής, τη στενή συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, τη Δημοτική Αρχή, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τις Υπηρεσίες του Νομού και την Πολιτική Ηγεσία θα συνεχίσει το έργο της αντικρίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον

mourgkanamourgkana2

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *