Τα σενάρια για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Share Button

Κάθε πιθανό σενάριο εξετάζει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για τον τρόπο με το οποίο πρέπει αυτό να γίνει. Το βασικό σενάριο είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Το επανέλαβε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ταυτόχρονα όμως ακούγονται και φωνές, που ζητούν παράταση 10-15 ημερών, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση, τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου αλλά με τηλεκπαίδευση για δύο εβδομάδες, ώστε να περάσει το δύσκολο διάστημα κορύφωσης του κύματος της Όμικρον.

Το υπερμεταδοτικό στέλεχος προκαλεί χιονοστιβάδα κρουσμάτων σε παιδιά κάθε ηλικίας, με τα κρούσματα να είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν καθώς στα περισσότερα παιδιά η λοίμωξη είναι πλήρως ασυμπτωματική. Μόνο βέβαιο είναι ότι τα ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 10.300 που είχε εκτιμηθεί ότι υπάρχουν στον παιδικό πληθυσμό ηλικίας 4-17 ετών για την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί συνιστούν εγρήγορση στους γονείς και αυτοπεριορισμό του (πιθανώς) θετικού ατόμου με το πρώτο σύμπτωμα, με τον καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκο Σύψα να υπενθυμίζει ότι με το στέλεχος Όμικρον τα συμπτώματα θυμίζουν κλασικό κρυολόγημα και περιλαμβάνουν βήχα, έντονο πονόλαιμο, φτάρνισμα, πονοκέφαλο, κόπωση και μυϊκούς πόνους.

Σε αυτό το θολό σκηνικό πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που ζητούν τα σχολεία είτε να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου αλλά με τηλεκπαίδευση για 15 ημέρες, είτε να παραταθεί το άνοιγμά τους για κάποιες εβδομάδες, ώστε να περάσουμε το δύσκολο διάστημα κορύφωσης του κύματος της Όμικρον.

Ανάμεσα στους επιστήμονες που υποστηρίζουν αυτή τη θέση και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης που επισημαίνει ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα αν ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, λόγω της «βροχής» των κρουσμάτων που θα καταγραφούν στις σχολικές αίθουσες, θα υποχρεωθούν να κλείσουν σε λίγες ημέρες. Βασικό σενάριο πάντως του υπουργείου Υγείας είναι άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως ανέφερε το πρωί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Εντός εβδομάδας, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να διατυπώσει προς το υπουργείο τη δική της εισήγηση.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», ανέφερε το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.

Στην ίδια λογική, συντάσσεται και μερίδα επιστημόνων που θυμίζουν ότι όταν τα σχολεία λειτουργούν τα παιδιά βρίσκονται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, καθώς υποβάλλονται συστηματικά σε self-test και φορούν μάσκες στις τάξεις όπου τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας: Από την διασπορά του κορονοϊού (αντισηπτικά, αποστάσεις, τακτικοί έλεγχοι και μάσκες), σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι ισχύει στην γιορτινή περίοδο, όπου τα παιδιά μαζεύονται σε σπίτια χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς υποχρεωτικούς ελέγχους, όπως επισημαίνει από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπέρμαχος του κανονικού ανοίγματος των σχολείων και των πανεπιστημίων δηλώνει και ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας θυμίζοντας πως η εκπαίδευση πρέπει να προστατευθεί παση θυσία και πως δεν μπορούν τα παιδιά και οι φοιτητές να μένουνε πίσω από οθόνες.

Επιφυλακτικός για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος λέγοντας πως με 55.000 κρούσματα ανά εικοσιτετράωρο η 60.000 κρούσματα ανά εικοσιτετράωρο είναι θέμα υπό συζήτηση για το κατά πόσο μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία αλλά από την άλλη μεριά κανείς δε γνωρίζει αν αυτή η επιδημιολογική εικόνα θα διαρκέσει μόνο μια βδομάδα οπότε μπορεί να γίνει αναβολή των του ανοίγματος των σχολείων ή αν θα διαρκέσει αρκετά περισσότερες εβδομάδες οπότε δεν μπορεί η εκπαίδευση να μένει πίσω διαρκώς….

Ταυτόχρονα προχωρούν οι εμβολιασμοί των παιδιών, ώστε τα παιδιά να προστατεύονται τα ίδια, να μπορούν να παίρνουν με ασφάλεια μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της μαθητικής τους ζωής-χωρίς τον κίνδυνο να στερηθούν (ξανά) την κανονικότητα τους, και ταυτόχρονα προστατεύουν μέσω του εμβολιασμού τους και τα ευπαθή μέλη της οικογένειάς τους.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πατρίδα μας έχουν γίνει περισσότεροι από 15.000 εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών ενώ έως και πριν από 4 ημέρες είχαν κλειστεί περισσότερα από 40.000 ραντεβού και αναμένεται να κλειστούν πολλά περισσότερα αφού άνοιξαν άλλα 120.000 ραντεβού μέσα στον Ιανουάριο, μετά και την επιβεβαίωση της παραλαβής της νέας πατρίδας των παιδιατρικών εμβολίων της Pfizer από αύριο 3 Ιανουαρίου.

Οι κλυδωνισμοί στο πρόγραμμα των παιδιών και η επιστροφή σε μοντέλα του πρόσφατου παρελθόντος (κλειστά σχολεία και τηλεκπαίδευση), που δοκιμάστηκαν υποχρεωτικά κατά τα προηγούμενα πανδημικά κύματα όπου δεν υπήρχε το «όπλο» του εμβολιασμού δημιουργούν σωρεία προβλημάτων, καθώς τα παιδιά δεν προχωρούν στη γνώση, όταν δεν συμμετέχουν σε διά ζώσης εκπαίδευση και η ψυχική τους υγεία υφίσταται τεράστια επιβάρυνση.

Επιπλέον, οι οικογένειες πιέζονται αφόρητα, όταν τα σχολεία κλείνουν, οι εργαζόμενοι γονείς αναγκάζονται να απουσιάσουν από την εργασία τους και εύλογα δημιουργείται στο μυαλό των γονιών το ερώτημα «γιατί μας λένε να εμβολιαστούμε, αν πρόκειται να τα ξαναπεράσουμε όλα αυτά;».

Επίσης, ισχυρό κίνητρο για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία δίνουν τα επιστημονικά ευρήματα για την Όμικρον που έως τώρα επιβεβαιώνουν την θεωρία της ήπιας νόσησης, η οποία δεν προκαλεί έξτρα πίεση στα νοσοκομεία, καθώς δεν αυξάνει τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Τα περιστατικά που ήδη νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αυτές τις εβδομάδες αφορούν κυρίως το στέλεχος Δέλτα, καθώς ταυτόχρονα προχωρούν δύο κύματα, της Όμικρον και της Δέλτα, με τους επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως η Όμικρον μπορεί να είναι η διαδρομή της εξόδου από τον εφιάλτη της πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *