Τα «Τοπόσημα του 1821» ταξιδεύουν μέσα στις απότομες πλαγιές που οδηγούν στο Σούλι (+βίντεο)

Share Button
Τα «Τοπόσημα του 1821» ταξιδεύουν αυτή την εβδομάδα μέσα στις απότομες πλαγιές που οδηγούν στο Σούλι. Στην άγρια αλλά και μαγευτική γη, όπως την υμνεί ο Κάλβος.
Τρισδιάστατη απεικόνιση, ψηφιακή αναπαράσταση αλλά και αναβίωση μέσα από δρώμενο, οι πολύτιμοι βοηθοί για να πάρει πνοή το ιστορικό παρελθόν, «παρασύροντας» το θεατή σε μία αέναη περιπλάνηση ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.
Τί συνέβη στο Κούγκι; Ποιό το περιεχόμενο της επιστολής των Σουλιωτών στον Αλή Πασά; Γιατί έπρεπε οι νεκροί αγωνιστές να μην έχουν χτυπηθεί στην πλάτη; Κερδήθηκε επιτέλους το στοίχημα να καπνίσει επίσης καπετανέικο τζάκι στο Σούλι; Χωράει ολόκληρο λαογραφικό μουσείο σε ένα σπίτι; Μπορούν τα Πηγάδια να παίξουν ρόλο στη διοίκηση ενός τόπου; Για ποιό λόγο δεν χτίζονται άλλα σπίτια στο Σούλι;
Τα Σουλιοτοχώρια. Η Κιάφα κι ο Αϊ Δονάτος. Το κλαρίνο που αντηχεί στους ερειπωμένους οικισμούς που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν οι σκληροτράχηλοι και δεινοί στον πόλεμο, Σουλιώτες. Η αλυσίδα των γενεών στη φάρα των Τζαβελαίων. Ο Μπότσαρης. Οι προμαχώνες, τα καραούλια. Η θυσία του Σαμουήλ. Το σωματείο «Οι Φίλοι του Σουλίου» και το έργο του. Η νοσταλγία των ηλικιωμένων για τα παιδιά που έφυγαν. Το πείσμα για νέα ξεκινήματα κάποιων άλλων. Η ιστορία και το φυσικό περιβάλλον ως πόλος έλξης τουριστών.
Από τα δυσπρόσιτα βουνά του Σουλίου, τα «Τοπόσημα του 1821» δίνουν το δικό τους στίγμα: Καταγράφουν τους ηρωικούς αγώνες τόσων και τόσων γενεών για την Ελευθερία. Αναδεικνύουν την ξεχωριστή αξιοπρέπεια με την οποία έδωσαν τον αγώνα τον καλό όσοι συμμετείχαν στην Εθνεγερσία. Και δίνουν τον λόγο σε όσους ζουν σήμερα στα ίδια χρώματα για να αποτιμήσουν το ηθικό ανάστημα που κληρονόμησαν και να περιγράψουν το μέλλον που οραματίζονται για τους ίδιους, τα παιδιά τους και τον τόπο τους.
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας
Concept: Αναστασία Μάνου
Σενάριο: Γρηγόρης Τζιοβάρας,
Script: Βάσω Χρυσοστομίδου
Δ/ση παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης
Δ/νση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης, Ιωάννης Μανούσος
Μοντάζ:Ηρακλής Φίτσιος
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Πλατύραχος
VFX :White fox animation department, Newset ltd
Εxecutive Producer Αναστασία Μάνου
https://www.ertflix.gr/ellinika-docs/toposima-toy-1821/toposima-toy-1821-soyli/?fbclid=IwAR0evID0jBI__5mchKZwh-xnRTpKlGQxYMUuhB4qb7NUSWEfo26RMzE17bg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *