ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του ΚΚΕ: «Καμία ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας» (ΦΩΤΟ)

Share Button

Εκδήλωση με ομιλητή τον Ν. Καραθανασόπουλο με θέμα: «Η ανάπτυξή τους για το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο είναι αντίθετη με τις ανάγκες του λαού»

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 67% των μετοχών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από το ΤΑΙΠΕΔ με την κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων από τα επτά επενδυτικά σχήματα που έχουν προεπιλεγεί .

Σε αυτή την κρίσιμη φάση η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη εκδήλωση συζήτηση με θέμα «η ανάπτυξή τους για το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο είναι αντίθετη με τις ανάγκες του λαού» και ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και ολόκληρης της χερσαίας ζώνης γιατί μία τέτοια εξέλιξη αφορά το σύνολο του λαού της περιοχής, καθώς θα σημάνει την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας του, αλλά και του επιπέδου ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών στην αναψυχή, στις διακοπές και στην ξεκούραση.

Σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση αποσκοπεί στην στήριξη της κερδοφορίας του επενδυτή και όχι στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τονίζοντας την αντίφαση από τη μία το αστικό κράτος να είναι ικανό στην κατασκευή σειράς σύνθετων υποδομών, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και της Εγνατίας οδού, αλλά ανίκανο να τις συντηρήσει, παραδίδοντας τες στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Αυτό το οποίο ενδιαφέρεται τα επτά ενδιαφερόμενα σχήματα που έχουν μπει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Ηγουμενίτσας είναι πώς και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν τα κέρδη τους» τόνισε ο ομιλητής για να αναδείξει ότι τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό αλλά θα προκύψουν μέσα από την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μέσα από τις πιο ακριβές παροχές υπηρεσιών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ τοποθετείται στο ερώτημα αν υπάρχουν καλές ή κακές ιδιωτικοποιήσεις απαντώντας στην κριτική άλλων αστικών κομμάτων που στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες έχουν στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης και θέλοντας να καλλιεργήσουν αυταπάτες στο λαό εκφράζουν την αντίθεσή τους με τους συγκεκριμένους κυβερνητικούς χειρισμούς προτάσσοντας άλλες μορφές ιδιωτικοποίησης. «Θέλουν να βάλουν το τυράκι στη φάκα να αποδεχθεί ο λαός την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού σε πρώτη φάση και μετά τις υπόλοιπης χερσαίας Ζώνης» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα με αφορμή το σύνθημα «η χερσαία ζώνη ανήκει στην τοπική κοινωνία» που θέτουν η δημοτική αρχή στην πόλη και τα άλλα αστικά κόμματα αναρωτήθηκε «γιατί το λιμάνι δεν ανήκει στην τοπική κοινωνία και ανήκει μόνο η χερσαία ζώνη;». Σε κάθε περίπτωση για το ΚΚΕ η παραχώρηση τμημάτων της παραλιακής ζώνης, αποσκοπεί στην παραχώρηση αυτών σε άλλους ιδιώτες μικρότερου βεληνεκούς για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Παράλληλα τονίστηκε ότι τα όσα υποστηρίζονται στο master plan του ΟΛΗΓ για μετατροπή του λιμανιού σε σημαντικό κόμβο μεταφορών μόνο ως ευχολόγιο μπορεί κάνεις να τα αντιμετωπίσει αφού αυτοί οι στόχοι προσκρούουν στους σφοδρούς ανταγωνισμούς που ξεδιπλώνονται στην περιοχή από επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για των έλεγχο υποδομών που θα διασφαλίσουν πλεονεκτήματα σε νέους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους μεταφοράς. Ανταγωνισμοί που κουμπώνουν με την στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας από τους Αμερικανονατοικους σχεδιασμούς που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής.

«Το πολύ, πολύ εδώ να παραμείνουν μια σειρά από επικίνδυνες δραστηριότητες όπως οι αποθήκες υγροποιημένου αερίου για την τροφοδοσία των πλοίων μέσα σε κατοικημένη περιοχή που έδωσε την έγκριση η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε ο ομιλητής για να τονίσει ότι οι σχεδιασμοί που αφορούν τη δημιουργία τουριστικής μαρίνας στο κέντρο της πόλης όπως δείχνει και η αντίστοιχη πείρα της Λευκάδας και της Κέρκυρας, αργά η γρήγορα θα συνοδευτεί και με την κατασκευή εμπορικών καταστημάτων μέσα σ’ αυτήν, προς όφελος του επενδυτή.

Αντίστοιχα όσοι προσδοκούν στην κρουαζιέρα ας δουν τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας που κινητοποιείται ενάντια στις μεθοδεύσεις των εφοπλιστών να κατευθύνουν τους τουρίστες σε συνεργαζόμενες εταιρείες, στερώντας τους πελατεία για να καταλήξει ότι η όποια ανάπτυξη το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ουδέτερη, αλλά άδικη για το λαό που θα δει να διευρύνεται η ψαλίδα ανάμεσα στις δυνατότητες και στο επίπεδο ικανοποίησης των αναγκών του.

Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση της Πέρδικας που ενώ βρέθηκαν τα χρήματα για την δημιουργία σύγχρονου δικτύου υδροδότησης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αντίθετα οι κάτοικοι παίρνουν νερό με τα μπιτόνια λόγω βλάβης στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. «Ξαναγυρίζουμε δηλαδή σε προπολεμικές εποχές» τόνισε ο ομιλητής θέλοντας να αναδείξει ότι το μόνο που μετράει είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν μονόδρομο για το λαό αλλά αντίθετα χρειάζεται να αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία που έχει για να οργανώσει την πάλη του απέναντι στον πραγματικό υπεύθυνο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που τους υπηρετούν, γιατί σήμερα υπάρχει δυνατότητα ρεαλιστικά να οργανωθεί η οικονομία κάτω από άλλες προτεραιότητες με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο ομιλητής τόνισε ότι οι κομμουνιστές θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε οι φορείς του λαϊκού κινήματος με πρωτεργάτη το Εργατικό Κέντρο να συντονίσουν την δράση τους με αιτήματα καμία ιδιωτικοποίηση ούτε του λιμανιού, ούτε της χερσαίας Ζώνης, ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα, να μην κατασκευαστεί η Μαρίνα στο κέντρο της πόλης και να αποχαρακτηριστεί από τουριστικό λιμάνι το αλιευτικό καταφύγιο στα Σύβοτα όπως αντίστοιχα να παραμείνουν τα αλιευτικά καταφύγια σε Πλαταριά και Σαγιάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *