Τελικά, το Δεκέμβριο και στο 55% του περυσινού θα πληρωθεί η δόση του “τσεκ”

Share Button

agrotikes_epidotiseisΤην πρώτη Παρασκευή του Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agro24 αλλά και έγκυρες εκτιμήσεις, φαίνεται ότι θα γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης της βασικής ενίσχυσης. Αυτό είναι το ρεαλιστικό σενάριο, στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί μιλώντας σε περιφερειακό μέσο της Κρήτης ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, παρ’ όλο που χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής δεσμεύτηκε για το τέλος Νοεμβρίου.

Οι αιτίες είναι τρεις: Η μεγάλη καθυστέρηση με την κατανομή των δικαιωμάτων από τα βοσκοτόπια, η αναμενόμενη καθυστέρηση λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και των προσωρινών δικαιωμάτων για όλους τους νέους και παλιούς δικαιούχους επιδοτήσεων, καθώς και το γεγονός ότι αν πληρωθεί η προκαταβολή μέσα στο Δεκέμβριο, θα μπορέσει να φτάσει στο 90% του ποσού και όχι στο 70%, όπως θα συνέβαινε αν γίνει η πληρωμή το Νοέμβριο.

Βέβαια, όλη αυτή η διαδικασία με τα ποσοστά “κρύβει” και ένα τρικ, που θα φανεί για πρώτη φορά φέτος: Το γεγονός ότι η βασική ενίσχυση είναι στο 60% της ενιαίας ενίσχυσης, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Δηλαδή, αν μιλήσουμε με ευρώ και αν λάβουμε υπόψη μας ότι το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων για φέτος είναι 1.815.000.000 ευρώ, τότε στις 4 Δεκεμβρίου θα δοθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 815 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν την εξόφληση της βασικής (10%) το 30% της “πράσινης ενίσχυσης” και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, προβλέπεται να δοθούν το Φλεβάρη του 2016, μετά την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων. Σαφώς θα μείνουν και υπόλοιπα για το τέλος Ιουνίου, όπως γίνεται συνήθως, αλλά η ευχή όλων είναι να μείνουν μόνο περίπου 100 εκατ. ευρώ, που θα αντιστοιχούν στις εκμεταλλεύσεις για επιτόπιο έλεγχο.

Ο ίδιος ο κ. Αποστόλου είπε στη Βουλή, άλλωστε, ότι η “πράσινη” ενίσχυση θα πάει για τον Φλεβάρη, δηλαδή το 30% του τσεκ. Επίσης, είπε ότι τα φετινά δικαιώματα θα είναι μειωμένα κατά 10-15%. Αυτό σημαίνει ότι εάν αφαιρεθεί και αυτό το 10-15% από την αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, οι δικαιούχοι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν μία προκαταβολή στις 4 Δεκεμβρίου που θα αντιστοιχεί περίπου στο 55% των ποσών που έπαιρναν μέχρι πέρυσι, εκτός από τους νέους δικαιούχους.

ΠΗΓΗ: www.agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *