Τελική ευθεία για τις ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας λιμένων: Το χρονοδιάγραμμα

Share Button

Με νέα παράταση μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου ορίστηκε η κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενώ για την Ηγουμενίτσα μία εβδομάδα αργότερα: στις 5 Αυγούστου.

Κομβικό σημείο που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες των λιμένων και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, αλλιώς και ‘Εγνατίας Λιμένων” είναι  οι δύο νέοι Ευρωπαϊκοί Διάδρομοι που θα διέρχονται από την χώρα μας. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ο Διάδρομος Δυτικών Βαλκανίων που στην προτεινόμενη χάραξη θα συνδέει οδικά και σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι και ο Διάδρομος Βαλτικής-Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου που θα διέρχεται στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και μέσω Αλεξανδρούπολης στην Εγνατία Οδό.

Οι νέοι Ευρωπαϊκοί Διάδρομοι δημιουργούν νέα δεδομένα για τους λιμένες της Εγνατίας, καθώς όταν θα ολοκληρωθούν οι πολυτροπικές συνδέσεις, εμπορευματικά αγαθά και ενέργεια θα διακινούνται μέσω της Εγνατίας από και προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.
Παράλληλα, η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες Ξάνθης (νότια χάραξη), έργο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, και η αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής μέχρι την Αλεξανδρούπολη, θα διασυνδέσει τα λιμάνια Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης μεταξύ τους.

Λιμένας Ηγουμενίτσας

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι δεσμευτικές προσφορές έχουν προσδιοριστεί στις 5 Αυγούστου. Η Ηγουμεντίτσα αποτελεί την  δυτική πύλη θαλάσσιου διάδρομου με μεγάλες δυνατότητες στον τομέα εμπορευματικών μεταφορών, την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, τα κέρδη μετά από φόρους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας διαμορφώθηκαν το 2021 σε 631.667,32 ευρώ έναντι 98.773,61 ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 539,5%. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν το 2021 σε 863.761,52 ευρώ έναντι 251.217,67 ευρώ το 2020. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2021 ανήλθε εξάλλου στα 5.610.785,01 ευρώ έναντι 4.612.019,73 ευρώ το 2020.

Δικαίωμα κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς για το 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας έχουν τα εξής σχήματα:
-ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ,
-PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LTD,
-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,
-ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ,
-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS,
-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.,
-ΟΛΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *