Τέλος στην απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Share Button

Την δέσμευση ότι θα αλλάξει το σύστημα της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, προκειμένου να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο υπ. Εσωτερικών. Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα νομοθετηθεί, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ευρύτερο προπομπό αλλαγών που έρχεται στο Δημόσιο με τον πρωθυπουργό να μιλά και για την «κανονικοποίηση» της τηλεργασίας. «Η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο, μάς δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πώς μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, ανέφερε», ανοίγοντας έτσι την «πόρτα» για την καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας σε μία σειρά από δημόσιες υπηρεσίες και μετά το τέλος της πανδημίας.

«H παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη του με τη νέα ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει η έγκριση των βασικών αρχών του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, «το οποίο έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις». Όπως είπε, το νομοσχέδιο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, «το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά, όπως με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία «για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέροντας ενδεικτικά τα έργα της αγροτικής οδοποιίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης,  των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Kάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *