Θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά οι εκκλησίες

Share Button

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμπλέει με τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη Θεία Κοινωνία, υπό το πρίσμα του κινδύνου μετάδοσης μέσω αυτής του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, χθες, η ΔΙΣ εξέδωσε μέτρα κατά της επιδημίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι εκκλησίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, τελώντας τις ιερές ακολουθίες.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνισε ότι «παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού. Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι’ αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους κρατών». Οσο για τη Θεία Κοινωνία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε ότι «η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι “αντίδοτον του μη αποθανείν” και μένει στη μέχρι τώρα ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως».

Από την πλευρά της, η ΔΙΣ αποφάσισε για τις δύο επόμενες εβδομάδες (11 έως και 29 Μαρτίου) να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές κ.λπ. Επίσης, θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κ.ά., και δεν θα επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑμεΑ, των Γηροκομείων κ.ά. Οι υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της  Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Μητροπόλεων θα λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες. Τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των μητροπόλεων θα λειτουργήσουν υπό τη μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών. Μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ, οι μητροπολίτες ανέλαβαν να ενημερώσουν το ποίμνιό τους.

Την ίδια στιγμή, υπέρ της αναστολής συγκεντρώσεων στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 50 άτομα και μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις κάθε είδους τάσσεται – σε άρθρο του στην «Κ» ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός-ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.