Θέατρο ΦΑΟΣ: Από το όνειρο στην πραγματικότητα

Share Button

Όταν η κοινωνία των πολιτών λειτουργεί και δραστηριοποιείται αποτελεσματικά, μπορούν να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Τρανό παράδειγμα η λειτουργία της θεατρικής αίθουσας από την καλλιτεχνική ομάδα «Φάος» στην Ηγουμενίτσα.
Ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη. Κανένας αυτοδιοικητικός φορέας δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Το κενό αυτό το συμπλήρωσε και με το παραπάνω η καλλιτεχνική ομάδα «Φάος», η οποία με την ποιοτική της δράση τα τελευταία χρόνια, συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της πολιτιστικής κίνησης στην περιοχή μας.

Η Ηγουμενίτσα διαθέτει πλέον έναν μικρό μεν, αλλά τέλειο χώρο για το ανέβασμα θεατρικών και άλλων πολιτιστικών παραστάσεων. Ο οποίος με το γνωστό μεράκι των στελεχών της ομάδας, είμαστε σίγουροι ότι θα μετατραπεί σε «κυψέλη» πολιτισμού.
Το πρώτο δείγμα γραφής άριστο. Η παράσταση «Διαστάσεις, είσαι σίγουρος πως είσαι βουνό;» σε σκηνοθεσία Θωμά Λιώλιου με μοναδική πρωταγωνίστρια (αφού πρόκειται για μονόπρακτο) την Άρτεμη Αγαθοπούλου, που έκανε πρεμιέρα την Τρίτη 14 Μαρτίου, είναι απλά καθηλωτική, καθώς ο μονόλογος αποτελεί ένα μανιφέστο για τον σύγχρονο άνθρωπο και για τον παράλογο συχνά κόσμο μέσα στον οποίο ζει. Και τελικά, ο μονόλογος της παράστασης, μετατρέπεται σε ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των ονείρων και της πραγματικότητας, που προβληματίζει και εμπνέει τους θεατές, να αναλογιστεί ο καθένας πως ισορροπεί μεταξύ των δύο, στην καθημερινότητά του. Και για να μην θεωρούμε πως το θέατρο απέχει από την καθημερινή ζωή, δεν έχουμε παρά να αναλογιστούμε τη συγκεκριμένη περίπτωση της δημιουργίας του θεάτρου, η οποία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της επικράτησης των ονείρων, έναντι της σκληρής πολλές φορές και σίγουρα δύσκολης πραγματικότητας.

Θερμά συγχαρητήρια στον Θωμά, την Άρτεμη και τα άλλα παιδιά της ομάδας, που με σκληρή δουλειά κατάφεραν και έκαναν ένα όνειρο πραγματικότητα. Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς γιατί παρακολουθήσαμε την πρώτη παράσταση στο θέατρο «Φάος». Ήταν μια πραγματικά ιστορική στιγμή, που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων μας, αλλά και στη συλλογική μνήμη της πόλης, καθώς αποτελεί δικαίωση για όλους όσοι οραματίστηκαν, επεξεργάστηκαν και δούλεψαν τη λειτουργία ενός τέτοιου θεάτρου στην Ηγουμενίτσα, τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Το έργο τους, αποτελεί για το Συνδυασμό μας, έμπνευση για την εκπόνηση ενός καινοτόμου προγράμματος που θα αναδεικνύει το διπλό χαρακτήρα του πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος, αλλά και ως καταλυτικού παράγοντα για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Ένα πρόγραμμα που θα περιέχει μέτρα βελτίωσης, αναβάθμισης και επέκτασης των πολιτιστικών υποδομών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ένα πρόγραμμα στο οποίο θα πρυτανεύει η ουσιαστική συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και με τα τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα για την υποστήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Ένα πρόγραμμα που θα μετατρέψει την περιοχή μας σε «παραγωγό» πολιτισμού υψηλού επιπέδου, με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις και στην πλούσια υλική και άυλη κληρονομιά.

Παναγιώτης Νταής ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»  και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *